Tips hamil semula selepas keguguran

Hi mummy semua, saya baru keguguran kandungan pertama bulan Nov lalu (5bulan lepas), 3 bulan selepas gugur sy mmg dinasihatkan utk tidak mgandung, lepas tu bulan ke 4 sy bersama suami smsa subur, pun negative UPT. Ni bulan ke 5 slps gugur, sy still tak lekat. Sesiapa ada pglaman mcm sy? #pleasehelp #firstmom #bantusharing

5 Balas

InShaAllah sis ada rezeki tuu nanti.. Sy pun 2x gugur, 1x ectopic. Lepas jee ectopic tuu sy tunggu 8bln lebih baru lekat semulaa, mgkin sbb kacau hormon jgk kot. Sy 3x berturut2 gugur, mental pun jadi down.. Asyik terfikir mengandung jee dgn mlut org.. Lama2 sy redha, mgkin asbab Allah nk stabilkan pendapatan kitorg dlu. Lepas 8bln lebih, sy ada rasa pening, ada spotting sikit, terus sy check upt Alhamdulillah naik double line.. Jgn fikirkan sgt k.. Lagi difikir buatkan stress itu yg hormon kita jadi xstabil.. Sy amalkan mkn folic asid dan vitamin c jee.. Vitamin c baik utk luka dalaman doc ckp.. Doc yg suggested sy mkn vitamin c.. Brand 21st century vitamin c..

1y ago

Terimakasih sis Nazatul atas nasihat dan kata2 positif :))) Sy hargai sangat2.

sy gugur tahun lepas bulan 6 lpastu lekat bulan 8 tahun lepas sy guna app menjadi period regular lekat yg first guna app lpastu lekat yg kedua pun guna app mgkin ada sesetangah org menjadi klau guna app tpi dia kdg2 mcm awal skit so sy kira sendiri smbil tgk app klau taktau kira tgk app je kdg2 wktu subur tak sama . sy xpernah pun guna opk sbb x reti 😅 . Lpastu amalkan folid acid 3 bln sblom pregnant dah lekat trus mkn duphaston ubat kuatkan rahim .

puan nk tau puan tgh subur mcm mne? gune apps je ke? or ade gune OPK? klau puan cume gune apps, lebih baik puan gune OPK jgak.. OPK lg valid.. sbb sy gune apps da bersama ikot waktu subur kat apps tp xlekat.. bile sy gune OPK rupe nye waktu subur sy jenis awal, x same dgn waktu subur kat apps.. bile da gune OPK baru lekat.. Alhamdulillah

1y ago

sis sama mcm sy. gugur bulan 11/2022. Alhamdulillah bulan 1 sy pregnant balik. sebelum ni sy ade makan jamu. tp xpregant2 jugak. kebetulan bawah dkt rahim sy sakit sgt2. pegi ngurut dan minta bidan naikkan rahim. Alhamdulillah. and acid folic jgn tglkan ye sis. InsyaAllah rezeki sis bakal menyusul. 🥰

Sy ggur bln 10 msa 11w hrituu. Lps je hbs drh, sy trus prgi beurut kampungg. Bln 12 cm tu dh ad prd. Bln 2 tahun ni lekat balik. X expect jg sbnrnya blh preg blk dlm wktu trsingkt😅. Rezekii. Amal folic acid, beurut, cuci rahim, dn ketahui hri subur 😊😊

pengalaman saya, selepas gugur, saya ada pergi urut kampung sekali.. sekali je dtg period lepas tu terus lekat. utk masa bersama suami.. saya x berapa peka sgt waktu subur atau tak..