Melecet celah kangkang

Hi mummy semua, nak tnya ada tak kat sini mumy yg pernah melecet celah kangkang dan celah miss v , boleh share tak ubat sapu yg boleh merawat melecet tu.. tak tahan rasanya sekrng ni sakit , pedih , gatal2 sikit.. btw skrng kandungan 34 minggu dah.. semoga semuanya baik2 je., risau juga kadang2 😓#pleasehelp #firstmom #firstbaby

1 Balas

Sye prnh jdi mcm ni, sye request untk buat high vagina swab dekt kk masa check up sbb nk thu apa punca gatal tu risau tkut gbs. But turn out hanya fungal biasa je and kk ada bagi ubat. Tpi sbbkn buat swab dekt kk so result nye dpt lmbt kne tunggu next appointment untk check up bru dpt thu result. So in the meantime tu sye make sure kawan miss v sentiasa bersih. Cuci bersih guna air sahaja tk perlu feminine wash and jgn gosok kuat sgt, cuci dari depan ke belakang, then kerap tukar panties and every time lps gi toilet akn lap dab2 guna tisu bersih smpai kering and JANGAN LAP GUNA TUALA MANDI! Sbb bacteria dri tuala tu pon boleh jadi punca gatal and melecet tu. Avoid untk garu or gosok bila gatal. Sye guna nappy cream mcm Bepanthen untk sapu dekt area yg pedih and gatal tu. Harap membantu.

1y ago

Hi nappy cream tuh pakai yg baby punya ka