Penjagaan bayi

hi mummy semua , nak tanya pendapat & pengalaman . Anak saya dah berumur 1y5m , dari segi barang penjagaan diri masih gunakan lotion (ekzema) , sudocream & minyak telon . Anak anak mummy semua still guna ke ?? ataupun dah bole stop mana yang patut . Sebab dah besarkan 🤔😅 #bantujawab #SeriusTanya

7 Balas

ermmm depending pada parents diorang sis..ada parents masih lagi teruskan..ada yg dah kurangkan.. depending lah..mcm saya sis..saya masih lagi pakai walaupun anak saya dah usia 1 tahun 10 bulan.. cuma mcm minyak² tu saya kurangkan..pakai bila perlu je...kalau lotion atau facial care dia ..mmg rutin harian..jadinya tak stop la ...😄.. lotion .. facial care khas for baby mmg saya amalkan dari newborn... brand pun brand yg sama.. tak tukar..

4w ago

thanks sbb share pmgalaman 🤗

Bergantung pada situasi anak awak. Anak saya 2y4m. Minyak telon atau apa2 minyak memang tak pakai. Body lotion wajib. Part of her routine from NB till now. Sudocream saya assume untuk nappy rash. Anak saya tak pakai sudocream. Saya guna nappy cream from brand yang sama dengan body lotion dia. Jadi, nappy cream saya guna lagi.

Ank sy 1y7m lotion msti la gune kn tok soft2 kn kulit dye. Bepanthan plak klu bontot merah la bwu gune. Mnyk telon tu mmg isi lps mndi sbb ank sy Kdng2 pyh nk berak. So klu sapu tu dye berak hari2. So sy trs je bli krim tropika + mnyk ommey tok perut dye

atas anak.. anak sy dr lahir sampai now 1y10m tk pernah guna minyak telon.. sudocream tu nappy cream kan? nappy cream pun dr lahir tk pernah pakai. lotion je pakai dr lahir sampai now sbb kulit kering kulit sensitive kulit kena selalu pakai moisturizer

anak saya dah 2y masih guna. lotion memang daily used. wangi2 kan. minyak telon saya suka urut perut anak sebab kadang2 dia susah berak, pastu dia pernah sembelit 😅 ikut keperluan anak awak, kalau awak rasa dah tak perlu then tak payah restocked dah.

lotion anak dgn minyak telon mmg saya teruskan wajib pakai , mcm sudocream ke nappy cream saya tak pernah pakaikan untuk anak jd kalau mcm sis tgk mana ada yg x perlu guna dh cth minyak telon ke boleh stop guna dh 😊