Anak batuk

Hi mummy sekalian. Anak saya baru 10 bulan. Ni dia demam, selsema dan batuk. Tapi batuk dia teruk sangat. Sampai kadang tu nampak dia macam paksa. Nak tidur malam pon rasa kesian tengok dia. Mummy semua ada tips tak? Bila pergi klinik doc bagi ubat batuk Prospan #pleasehelp #bantusharing #firstmom #firstbaby

4 Balas

Kalau follow KKM, bawah 2 tahun mmg x ada ubat batuk dan selesema. Tp kalau pergi klinik swasta, mmg diorg akan bg ubat selesema dan ubat batuk nie. Mcm anak sy batuk2, doktor suggest nebulizer untuk cairkan kahak, n that's the best for my toddler. Lpastu balik rumah, the next day, baru bg ubat untuk cairkan kahak dan ubat selesema. Ada few times my kid mmg muntah lpas menyusu, itupun bagus kalau die muntah sbb dpt muntahkan kahak tu. Kuranglah sikit die batuk2 sbb rasa lega paru2 die.

Masa anak saya batuk , dah seminggu lah mcm tu bru g klinik dr bagi ubat cairkan kahak dan antibiotic alhamdulilah 4 hari mcm tu batuk nya hilang , plus saya add on kalau mandi tu rendam airsuam dengan R.C young living oil ., lepas mandi saya sapu ubat wagas oil cengkih . Sebelum tidur pun sama . Alhamdulilah boleh try ..

Anak sy pn da bgi mcm bgai petua, letak minyak asmak d dada, cengkih, vicks+sirih, last mak sy kta cuba bagi air zam2 dan niatkn utk sembuh.. Alhamdulillah 2,3 hari mnum sikit2 batuk pn kurg dan hilang. Klau tak tengah malam kesian tak tdur2 batuj

ank sya dh 2 mnggu batuk ngn selsme..mlm² nk tdor x dpt..mngamuk..sy ad g klinik tapi doc check cm tu je lh sbb dia bari 10 bln xder ubt..doc sruh g beli kat farmasi ubt nye..

8mo ago

doc check paru² dia ok..nafas dia kdng² lju ugk..kalau dua nafas bunyi kahak