Bersalin czer

Hi mummy’s, nk tanya bersalin czer berapaa lama luka akan baik ? Sy harini hari ke 12 dah takde rasa sakit apa2 dah tapi luka dlm tk sembuh lagi ni sebb baru 12 hari kan . Lepastu kalau naik tangga takpa ke sebelum habis pantang ? #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #ingintahu #firstmom

2 Balas

Luka luaran czer tu mmg nampak je dah cantik kering & takda rasa sakit tapi anytime boleh terbuka or basah balik especially awak masih dlm pantang. Better 3 bulan lepas bersalin ni awak jgn renyah dulu & sentiasa jaga luka. Saya 2x czer, masa first luka cepat baik sebab saya pantang dgn mak so literally tak buat pape. Anak second saya pantang kt rumah sendiri dgn cl tp biasalah cl ni job scope dia limited so saya selalu naik turun tangga sbb nk ambil barang dlm bilik tidur (takkan nk suruh cl kan). Kesudahnya dah habis pantang pun luka saya kejap kering kejap basah balik. Pening husband & cl tiap kali cuci luka tengok luka saya camtu. Tp saya kerapkan cuci guna dermacyn biar luka basah tu tak terkena jangkitan kuman or nanah. Sampai 3 bulan. Mujur saya tak check up kk, kalau nurse kk tengok after 2 weeks luka tak kering boleh jadi nanti awak kena g kk selalu dia nk check luka awak. And fyi, saya makan benda yg sama saya makan time pantang anak first & second - buah oren sunquick & mcm2 lagi vit c utk cepat baikkan luka. Tp now saya dah tahu lah yg second time jadi camtu bukan sebab pemakanan tp sebab saya renyahhh

paling awal 6w. walaupun tak rasa sakit, still kena jaga sbb bila2 masa luka blh terbuka masa dlm pantang. naik turun tangga takde masalah, tapi kena hati2 saja..xperlu langkah mcm org tak sakit.