Malu bertanya sesat di jalan right?

Hi mummy’s, kiterrr malu nk tnya tapi kena tanya jgk 😂 cmni sy ni first mom pregnant 6bulan tapi bila nk berak sy tk selesa berak duduk , yang tandas duduk tu lah sy tksuka sebb tk puas bila membuang so sy pun berak cangkung atas bowl tu tkpa ke ? Boleh ke cmtu ? Takpa ke kita cangkung mcm tekan la sikit kan kiri kanan perut kita ni? Kita org kg biasa berak cangkung bila dah kawin ni rumah husb plk tandas semua duduk aih 🥴 #firstbaby #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #pleasehelp #ingintahu #ingintahu #ingintahu

5 Balas

Takde masalah kita nak cangkung atau duduk. Dua2 boleh, ikut keselesaan kita. Tapi sis awak jangan cangkung atas tandas duduk. Bahaya sebab 1) Risiko tergelincir sebab licin 2) Takut tandas tu pecah sebab menampung berat badan kita yang ada baby dalam perut. Bila pecah, high possibility untuk awak cedera sebab terjatuh atau luka. So please jangan cangkung atas duduk. Prevention is better.

9mo ago

Setuju. My concern is sis cangkung tu atas bowl. Tu bukan dah kira selesa or tak. Tu dah kira bahaya dah 😁

No problem. Tapi lama2 you akan rasa senak sebab perut makin membesar. And ada risiko jatuh masa mengcangkung sebab badan akan imbalance nnti. So hati2 ya. Kalau boleh slow2 la belajar guna tandas duduk. Bahaya utk baby kalau you tergelincir nnti. Take care

Sis kena pilih untuk utamakan selesa atau selamat. Kalau dah nama preggy moms, mmg banyak benda yg kita rasa tak selesa. Lumrah untuk semua bumil, kena sacrifice. Takut menyesal di kemudian hari

9mo ago

boleh cangkung takde masalah kalau mmg tandas cangkung, tapi if original tandas duduk sis jgn la cangkung atas tu, bahaya

saya pun gitu sis, toilet duduk tapi cangkung atas toilet tu. as long as awak rasa boleh tampung berat ok je mana yang awak selesa. tapi kalau dah sarat sangat better jangan la

9mo ago

Itulah sis tapi sy jenis badan tk besar perut 6bulan pun besar comel2 je tu berani duduk cangkung hehe

Saya pn sama awk🤣 tp dh masuk 3rd trimester ni rase penat sikit mcm menekan dkt perut. Kadang saya duduk je, kadang sayaa cangkung je atas tu

9mo ago

Ya Allah ada jgk geng sy hahaha tapi hati2 jgk tau mommy 🤍