Berapa lama nak sembuh

Hi mummy’s , kalau bersalin normal and berjahit berapa lama ya luka tu nk sembuh ? Kalau dlm masa 2minggu luka tu dah baik ke ? Lepastu selepas 2minggu beranak dah blh ke naik kereta jauh ? Sy akan balik pantang kat kg dlm 2minggu je lepastu kena balik kl balik atas sebb tertentu . Lagi satu blh ke naik tangga ? Sebb rumah sy 3 tingkat and bilik sy mmg kat paling atas and prepare brg baby pun dah siap2 kat atas huhu dah hujung2 ni kami laki bini baru pikir asal lah gi buat bilik baby kat atas sekali kalau nk angkat balik brg yang kami dah prepare kat atas tu mmg penat nk mampus lah 🫠 #firstmom #firstbaby #bantusharing #pleasehelp #pleasehelp #bantusharing #firstbaby #firstmom

2 Balas

Experience i, almost 2weeks recover. Nak travel tu depends la, tengok keadaan awak. Kalau jaga betul2 jaga, yg kena jahit tu cepat la sembuh. Kalau awak dah set bilik baby kat atas, jgn byk turun naik lah. Duduk je atas. Mintak tolong husband ambik apa2 kat bawah. No choice sebab you pun dah setup kat atas melainkan you all pindahkan barang la 😅 Kalau i jadi you, i akan mintak husband turunkan tilam kat ruang tamu. Rehat kat bawah je. Brg baby turunkan la ke bawah apa yg penting mcm baju, pampers, kain lampin dll. Tak perlu turunkan semua

6mo ago

Hm rasanya kena buat cmtu lah , awal2 dulu tk pikir dah nk tunggu hari bersalin je ni baru terpikir 😣 mmg kena suruh husb buat mcm sis ckp lah ni

macam saya 2 minggu lebih sebab saya ni renyah. nak cepat luka kering and baik tiap kali buang air lap kering kering lepastu spray ubat kuning. barang barang boleh mintak tolong husband uruskan. buat sementara baring dulu dekat ruang tamu dengan baby sebab kalau toilet ada dekat bawah takkan nak turun naik.

6mo ago

Kat bilik sy kat atas dah ada cukup lengkap dgn bilik air ap semua cuma mula2 nk naik tangga tu je seriau sikit huhu