Geng February

Hi mummy ada tips tak untuk turun tanda sblm due Skrng dh 39week seminggu lagi dh 40week klo blm bersalin dlm masa 4hari kena serah diri 11/2 ni risau nya berdebarrr hari2 pujuk baby kluar sendiri tapi xda tanda Cuma perut kerap mengeras je dan sakit mcm sakit period pain tu tapi masih blh tahan First mom saya xda pengalaman apa2 lagi Takut nya kena induce doakan saya bersalin sblm tanggal 11 ni 😭😭😭😭 Mummy yg ada pengalaman induce boleh share tak pengalaman#firstmom

11 Balas

Allahu. Kita sama sis, geng feb jgakk. Due 23/2. Skrg dah 37w6d. Dr bagi tempoh dalam 2 minggu ni, if takde tanda-2 bersalin jgakk.. kena serah diri 16/2 (which is 39w). So far, belum rasa betul-2 sakit contraction lagi. Baby bergerak mcm biasa. Aktif tak kira waktu. Cuma kadang je dia diam agak lama then kembali bergerak/menendang dengan kuat. Ada jgakk rasa perut menggeras, kadang rasa mcm nak senggugut, kadang rasa mcm ada benda nak keluar dari bawah. Lagi satu, saya perasan makin dekat nak bersalin ni.. saya jadi susah nak tidur (pusing kiri kanan serba tak kena, makin kerap berpeluh even baru lepas mandi), bila bngon dari tidur badan berpeluh-2, start dari first trimester sampai third trimester mmg selalu ulang alik toilet. Btw kepala baby mmg dah dekat laluan. Kadang terasa jgakk mcm ada tekanan dekat area pundi kencing tu. Pastu since 36w, saya dah start pakai pad utk monitor if ada tanda-2 bersalin. Keputihan pun dah berubah warna jadi mcm kuning-2 hijau mcm tu. Seperti ibu-2 yg lain, saya pun kalau boleh tak nak induce 😭. Hari-2 berdoa & mintak Allah permudahkan urusan bersalin nanti, maklumlah first baby kan so tak boleh nak bayang sakit induce tu mcm mana + saya jenis tak tahan sakit. Saya hari-2 berharap supaya saya tak menanggung sakit lama-2. Tapi dalam masa yg sama, tak sabar nak jumpa baby. Cuma tu lah, bila mengenangkan ‘rasa sakit bersalin’ tu.. saya mcm tak thu saya dah ready ke belum. Skrg ni saya cuma boleh berdoa & tawakal dekat Allah. Saya doakan moga saya & semua yg tngh menunggu utk melahirkan supaya dapat bersalin dengan mudah & selamat 🥰

Setiap orang tanda bersalin berbeza2. Saya patut induce 8hb. Hari Ahad 4hb saya jalan2 dlm Aeon. Dalam beberapa hari memang kerap false contraction. Ahad malam naluri cakap patut pergi hospital sebab contraction makin kerap. Bukaan baru 2cm & kena tahan wad. Pukul1 pagi 7hb saya bersalin. Ada patient dekat katil saya tu, induce masuk belon. Belon jatuh, bukaan 4cm terus masuk labour room. Cepat bukaan. Saya yang ada contraction ni, layan sakit lagi time tu. lambat masuk labour room sbb belum cukup 4cm. No worries yer puan. Yang pasti, baby tahu time terbaik untuk keluar & pengalaman sakit setiap orang adalah berbeza2.

Saya pulak 28/02 ni,tapi doktor suruh standby bag hospital,now dah 37 week.Anytime boleh keluar baby.Apalagi kalau dah beranak ramai.Semoga di permudahkan urusan persalinan mommy2 semua ya,mana tau dlam masa berapa hari ni ada yg dah keluar tanda nak bersalin.saya ada di bagi petua juga,kalau nak normal induce tanpa ubat,suruh makan pedas,nenas,bersama suami,drinking castor oil..Harap dalam masa terdekat ni baby keluarlah,tak tahan dah ni nahan sakit,mana baby dah masuk laluan,menangis juga sebab rasa stuck kat bawah tu.Buat saya payah nak bergerak or jalan.Ngilu sgt sgt,braxton hicks pun kerap.

4mo ago

Ok sis veena tq.Semoga dinpermudahkan mommy n baby time bersalin nanti.

Yg buat kita seram dan risau tu baby kalau dah terlebih due,doktor takut dia buang air besar kat dlm tu.Sebab dia dah full term,dan takut ada risiko lain.Tulah doktor sarankan serah diri.Apa apa pun semoga allah permudahkan urusan kita semua yer mommy,aamiin aamiin ya rabbal aalamiin🤲🏻🤲🏻🤲🏻😇😇😇

skrg saya preggy anak no 2, dah 40w 1d baby tak keluar lg. doc dh bg tarikh serah diri 12/2 kalau still tak bersalin lg. masa anak first, ada gdm so 38w bersalin induce, agak sakit tp doc bg option guna epidural, mmg xrasa sakit lepas tu. alhamdulillah malam tu jugak dpt bersalin normal, vacuum

adesh Ni pun Risau due 19/2 tapi false contraction je byk Kali...cirit birit ingat nk beranak tapi X jugA...Jeni's xde tanda susah juga...Ni sakit nk.jln pun susah...harap keluar tnp paksaan

saya due date 12/2 , tapi masih belum ada tanda lagi. baby enjoy dalam perut lagi. 😅

Sy lepas bersama suami terus keluar tanda, sbb akn tlg bukak laluan juga tu

samala baby saya 10/2 ni duedate , 16/2 masuk wad klu tkberanak lagi, huwa

sya pn kna msuk wad 13.2 ni..kna induce..ank kedua..takut jgk ni..