Beli barang baby

Hello mummies,mau tnya..selalunya start bila mummies beli brg baby?skg sy 24w sda.. boleh start beli sda ka?selalunya apa 1st thing yg mau dibeli?bingung mau start beli apa😅😅 1st mom here🤭 #firstmom

4 Balas

saya dari awall pregnant dah buat list keperluan kat notes, ada dua - Delivery dan Berpantang. search google and tiktok. ada tolak tambah list haha. boleh abaikan mana yang awak rasa tak perlu ok. Barang Hospital - Delivery FOR BABY packing in zip lock bag LABEL using marker Labour room - baju only / jumpsuit button (1pcs) - newborn pampers (1pcs) - bedung / selimut sekali hoodie (1pcs) Day 1 - baju only / jumpsuit button (1pcs) - newborn pampers (1pcs) - bedung strap / kain (1pcs) Day 2 - baju only / jumpsuit button (1pcs) - newborn pampers (1pcs) - bedung strap / kain (1pcs) Others - baby shower (untuk mommy sekali) - minyak telon 1pcs diaper cream 1pcs - spray bottle for water 1pcs medium - baby wipes 100pcs - baby towel 1pcs - newborn pampers 5pcs - big napkins 2pcs - rompers 2pcs FOR MOMMY - dress / jubah (1pcs) for discharge innerware - disposable underware 10pcs - maxi disposable panties Libresse 10pcs - towel 2pcs, hair towel, face towel - tooth brush, ubat gigi, sabun mandi, shampoo, facial wash, deoderant - skincare - moisturiser sunscreen lipstick sikat - sepit rambut, getah rambut - tudung sarung 2pcs - sweater - toilet slipper - plastic baju kotor - socks 3pairs - tissues 100pcs - phone charger, power bank - nestum / serbuk milo / susu / mug / sudu - tumbler, big bottle - smol bantal extra - syringe (1ml, 3ml, 5ml (5pcs each)) - colostrum storage (1-2 pcs) - smol storage bag (3.4oz)

3mo ago

Ni pula barang keperluan. Yang X tu saya dah beli, cuma beli sikit sikit dulu. Nanti baru tambah. Mana yang takperlu abaikan ya. Baby baju - [x] sleepsuit 3 set - [x] lapik baby 1 unit - [x] mitten booties cap 5 set - [x] set baju snap up button romper 3 set - [x] bedong strip 2 / bedung biasa 4 - [x] barut / binder 5 set - [x] set baju rompers 5 set - [x] handkerchief 3 pcs Baby mandi - [ ] tisu kering - [ ] tungku baby - [ ] minyak telon - [ ] baby oil - [ ] sikat + nail clipper - [ ] cotton bud - [ ] besen mandi - [ ] oral cleaner - [x] tuala baby 5 helai - [x] pampers - [x] baby wipes 240pcs - [x] baby shower gel - [x] kapas bulat - [x] sabun baju baby Keperluan susu - [ ] drying rack - [ ] sterilizer - [ ] botol susu - [ ] milk warmer - [ ] feeding cup - [ ] syringe 1ml, 3ml, 5ml - [x] milk collector Mommy keperluan - [ ] Bra - [ ] Supplement susu / tenaga - [ ] Bag baby - [ ] Bengkung strap - [ ] toilet bowl tangas - [x] Maternity Pampers - [x] stockin Pantang - [ ] air

boleh ikut kemampuan masing² beli sikit² dulu klau beli serentak bnyk kos nye🤭, kita dah 28week blm beli pape lagi kononnya nak tunggu 36week camtu bru beli. beli pun yg basic² je..semoga d permudahkan urusan kita semua ibu² preg aamiin

2mo ago

Skg baru listkan apa2 yg perlu beli dlu..MIL pula yg excited,dia sda belikan baju2 baby ,botol susu n kain sarung🤭🤭

bole da sis beli slow2x, mcm bulan ni fokus ke awak dulu ke, sbb awak punya sikit je. next month ke baby pula.

3mo ago

okay sis..tq🥰

Beli pampers, baju2, lampin, sarung kaki tangan, minyak telon, tisu basah

3mo ago

tq sis🥰