Trauma dan takut nak susukan anak sebab selalu tersedak. Help

Hi mummies. Anak saya 2 bulan 3 minggu, minggu depan dia masuk 3 bulan. Tiba2 ni dia start tersedak susu semula sampai kadang2 tak tau dia boleh bernafas ke tak. Masuk 2 bulan hari tu dia dah okay. Drpd newborn memang dia selalu tersedak. Saya ingatkan dah habis fasa tersedak tu sebab dia dah besar. Saya sampai trauma nak kasi dia susu badan atau bottle. Puting botol saya dah guna yang paling slow flow 0+ dan guna botol avent classic anti colic dan hegen very slow flow. Tapi dia tetap tersedak. Mcm mana ya nak hilangkan tersedak tu. Kesian sangat kat dia setiap kali tersedak saya kena tepuk blkg badan dia. Kadang2 dia dah terlelap sampai terkejut balik. Saya memang tak miss sendawakan/burp dia sebab risau susu terkeluar semula dan kepala saya tinggikan masa menyusu. Tapi masa menyusu tu dia dah memang tersedak. Sudahnya lepas tersedak dia hisap puting je, dah taknak susu. Kesian sangat😭😭😭 kalau mummies ada tips lain supaya anak tak tersedak boleh share. Terima kasih ya 😭#seriusnanya

2 Balas

saya tak tau apa yg sis dah cuba tp ada a few cara yg saya dapat dari lactation consultant and doktor sebab anak saya pun selalu tersedak bila menyusu direct breastfeeding. puting saya besar so susu keluar banyak amd flow laju sangat baby tak leh terima, lactation consultant suggest saya menyusukan dia position saya baring, sis boleh cari video kt youtube. baring sebab nanti susu keluar melawan graviti so takde la laju sangat flow dia. if susu banyak dalam breast tu, sis boleh perah dulu sebelum direct feed, bagi keluar dulu foremilk yg cair tu. dont worry nanti baby still akan dapat foremilk sikit and hindmilk yg lemak tu. if flow susu still laju, boleh try slowkan dengan tekan atas and bawah areola guna dua jari, buat macam bentuk gunting and tekan. if flow susu normal, try menyusukan baby position baby tu duduk and kena kerap burpkan dia like 5 mins nyusu pastu burp pastu sambung nyusu balik, ulang lagi ha camtu. boleh jadi baby sis ada masalah feeding ni sebab dia ada tongue tie. yg ni kita takleh tengok sendiri, kena doktor yg tengokkan. sis banyakkan la cari jawapan kt internet or if sis mampu, boleh la jumpa lactation consultant and doktor pakar kanak kanak. lepas consult tu alhamdulillah baby saya dah ok menyusu and saya pun dah tak stress. all the best sis!

cuba awak refer nurse kk tanya tengok. ataupon boleh cuba tnya lactation counselor yg berdekatan dgn awak.