Takda tanda bersalin..

Hi momy! Nak tanya, due saya 28/12 ni, dan masih tak ada tanda ii bersalin atau sakit contraction. Jadi, kalau sampai tarikh tu masih lagi tak ada tanda ii, perlu ke serah diri? Kena induce ke? Atau paksa bersalin? #ingintahu #pleasehelp

13 Balas

Sama la due 28/12 ni, 2nd baby. Kalau boleh nak beranak cepat sebab dah tak larat nak hangkut badan ni. Tapi baby masih chill2 kat dalam tu. Saya nak beranak awal supaya senang nak berpantang cuti sekolah ni, sementara kakak dia cuti sekolah. Kalau beranak hujung tahun, ank sulung takde siapa yg jaga kan sebab adik saya dah masuk asrama nanti, and nak uruskan ank sulung ke sekolah lagi, dengan nak kene pindah rumah lagi, berpantang lagi.. macam macam..😭

saya due 29/12 . pun takde tanda bersalin . nanti saya maybe kena czer / induse sebab baby masih tak masuk laluan & melintang 😌 . kandungan yang dah masuk laluan, kalau lebih dari tarikh, kk akan bg tarikh untuk serah diri . serah diri sebab if something happen to mom & baby, menyesal pun tak guna . doktor akan pantau

1y ago

moga dipermudahkan urusan kita 🤗

Saya due 27/12 hari tu da sakit2 , tapi lendir ke pecah air ketuban ke takde lagi, so takde pergi hospital. Tapi kk bagi last check up sampai 40weeks. Kalau tak bersalin jugak tambah lagi 6 hari seminggu gitu baru serah diri. Semoga kita semua bersalin sebelum due date kita. Aamiinn 🤲🏻🫶🏻

Pn ade msalah ksihatan ke? mcm sye xde.. sume normal.. skg 37 weeks.. andai x bsalin pd tarikh yg dtetapkn, kne peg kk utk scan.. Klu ok, Dr akan bg extra smggu utk tggu dlu, klu x maybe induce n klu x bsalin jgak czer.. ape2 pun Dr akan bgtw.. kne rajin2 tnye Dr/nurse tyme check up..

1y ago

Setakat ni alhamdulillah xde apa ii risiko masa preggy..

Saya due esok 15/12. sama xda tanda2 bersalin lagi..Td checkup Dr scan size baby 3kg.Baby dah engage..kepala dh masuk laluan.Dr bagi masa lagi 6hari slps due.21/12 ni kena terus serah diri ke hosp. Dr pengalaman kwn2, biasa Dr xterus induce.Dr bantu buka laluan dulu masa buat VE.

1y ago

Faham, moga Allah permudahkan segala urusan sis 🤲🏻

apa2 nti misi akn bg taw....sy due date 23hb pun belum ad tanda2 bersalin...misi cakap akn bg tempoh 6hr lepas due sblm depa bg date untuk serah diri ke hospital....moga urusan kita smua yg tgu hari di permudah la yeee

saya due 31/12 tp tanda2 bby nk kluar pn blm ada juga ni 🤧 nk je bby cpt2 kluar 😅 dkt bhgian miss v sakit sngt..nk pakai seluar bkak kaki pn sakit 😣 tp sya ada gdm

selalunya kalau dr cek takda apa2 risiko dr akan bagi tempoh lagi seminggu .. then dalam masa seminggu tu still takda tanda lagi baru dr akan sarankan untuk induce ..

salam semua sy due esok 18/12 dari semalam sy dah sakit berkeringat tp baby masih stil gerak ..adakah sy betul nk bersalin pada tarikh nya atau tuh sakit biasa je..

yer boleh minta tambah hari kira kira seminggu kalau awak x ada masalah kesihatan jangan induce biar dia keluar sendiri lebih baik yer