Hi moms, normal ke 7week scan tak nmpk apa apa lagi,

Hi moms, saya ni dah 7week lebih tapi tadi doc cakap scan kantung still takde lagi.. 19hb scan kantong ada, tapi this week tak nampak apa dah… saya pun terfkir adakah sebab period saya yang tak teratur punca saya tak dapat detec scan lagi… sedih sngt bila doc cakap jgn trlalu berharap, bukan apa if saya keguguran tapi perut saya makin membesar tanda tanda prgnant pening mual still ada lagi tu yang buat saya confius.. #pleasehelp

2 Balas

Pelik tu sis, 19hb ada kantung. Skrg dah takde kantung. Dr tak refer ke pakar ke? should be kalau dah pernah detect kantung, next scan mesti akan ada kantung jugak.. Hormon HCG tu still ada sis sebab tu still mual & so on.. mcm saya miss miscarriage dulu, baby dah 4minggu meninggal dlm perut pun still muntah2 & so on.. Hormon mengandung ni boleh hilang antara 3-6minggu selepas keguguran.. Try scan klinik lain plak manatau Dr lain dpt tgk baby sis..

1y ago

Sis Elisa, saya dulu tak tahu pun yg miss miscarriage. Kes saya unik, saya direfer ke pakar sebab klinik ckp saya mengandung luar rahim. So bermula laa appointment dgn pakar, at last Dr jumpa jugak yg baby saya dlm rahim. 1st appointment - tak jumpa lagi baby. Dr suruh dtg lagi seminggu utk 2nd appointment for repeat scan lagi. 2nd appointment - dah nampak kantung. Dr suruh dtg lagi 2minggu utk 3rd appointment for repeat scan lagi. 3rd appointment - dah nampak baby dlm kantung. Dr suruh dtg lagi 2minggu utk 4th appointment for repeat scan nak tgk jantung baby. 4th appoinment - baby dah stop membesar (saiz baby sama mcm time 3rd appoinment). So, Dr suh repeat lagi appoinment ke 5 which is 2minggu lagi utk confirmkan miss miscarriage. If confirm, Dr bagi pilihan utk baby turun sendiri @ bagi ubat utk kecutkan baby @ cuci. Tapi baby saya gugur sendiri time sehari sebelum appoinment ke 5. Baby saya dah stop membesar time appointment ke 3 kami dgn pakar. Dr yg bagi saya peluang sebab ti

smaa macam sy , aritu pegi scan 6mnggu dh nmpak kntung jer pastu tdi pegi scan balik utk 8mnggu doc ckp kantung xde nmpk ape dah .

1y ago

aminn2 🤲🏻 harap ad rezeki kita inshaallah .