Check up jahitan semula

Hi moms, nak tanya first time beranak...selepas beranak Dr. kena check jahitan semula ke? Hari ke berapa? Sy beranak dekat KPJ dh nak masuk 2 bulan, masa tu meraka jahit pakai benang terus jadi isi...sy ada terjumpa satu tarikh temunanji dlm buku pink, 1 nov hari tu..skrg dh 17 nov baru terjumpa. Sy teringat jahitan bawah masih sakit..soalan sy...wajib ke Dr. check jahitan balik? Or swasta lain sikit? X check jahitan?#ingintahu #firstmom #firstbaby

2 Balas

Saya swasta juga tp bukan kpj. Mmg ada appointment lepas bersalin utk check jahitan, kesihatan mommy & doctor nk tengok baby. Kalau sis rasa jahitan okay takda rasa sakit, takyah pergi lah kut sbb dah lama missed appointment. Tp kalau hosp saya tak show up appointment mmg nurse call, a day before appointment pun dpt reminder message.

10mo ago

itu la sis, hospital x de call, selalu nya kalau sy miss appointment mrka selalu kol...lg pun first time jaga baby sy dh sering lupa2 sampai x ingat appointment sendiri...appointment baby sy ingat pula😅...esok sy cuba kol hospital tanya pasal appointment tu...

Klinik kerajaan hari2 lepas bersalin tu, nurse tanya, sakit ke luka jahit,kalau sakit dia tolong tengokkan, kalau perlu dia refer doktor, kalau tak dia bg nasihat je, cuci luka dan keringkan.

10mo ago

ada beza jgk hospital luar dgn kerajaan ye...tq sis sbb jawab soalan sy..risau pula..