First scanning

Hi moms! I perasan banyak yang tanya soalan ni.. I dapat tau I’m pregnant and I rasa masih minggu ke - 4 kalau scan doctor mesti tak boleh tau kandugan okay ke tak kan? Better tunggu 8 minggu je ke macam mana? Tapi apa tips untuk tak anxiety eh ? 😅 a#advicemommies #pleasehelp #firstmom

First scanning
8 Balas

Wahhh terangnya line diaa. Alhamdulillah tahniah awak. Saya pun berada ditempat awak. Nak tahu sgt keadaan kandungan. Nk scan awal sgt. Dr pun kata suruh tunggu 6w ke atas. Lagi cantik 8w. So apa saya buat is sementara menunggu hari by hari tu saya buat rutin test HCG everyday guna strip. Boleh tgok kt shopee yg norsinar yahaya. Yg tu bagus juga and murah. So everyday excited and at least saya tahu kandungan masih ada. Jadi mcm journal log 🥰 not sure if cara ni work untuk awak or not. And keep on berdoa okay.

5mo ago

8week Ker atas

saya pun dapat tahu awal. excited. tapi at the same time ragu2 nak pg klinik confirm pregnant takut terlalu awal. so saya hold dua tiga hari. tapi org sekilling bgthu, baik pergi awal takut ada mslh lain yg menyusul. so saya pergi. check kandungan mmg baey lg 5w. kantung pun kecik and tak nampak sgt. so baru repeat another 2w. boleh je pergi kalau nak confirm pregnancy. should be okay! congrats mom!

5mo ago

saya scan biasa dlu. dr cakap tak nampak. sebab lemak banyak HAHAHA so scan tvs baru nampak kantung 5w

sy dh msuk ank kedua . first bby bru 13 bulan . mse sy jdi first time mom pn sy anxiety n overthinking juga tpi end up sy checkup lmbt sbb nk lawan juga prasaan tkut tu . sy msuk 16w bru checkup . alhamdulillah smua lancar . no worries sis . asalkn sis tk rsa symptom pelik blh je biar dlu . skrg sy minggu ke 8 tpi blm checkup lgi . nk bgi besar sikit senang tgk

saya tak sempat nak check pakai upt terus pergi scan sebab dah tak period 2 bulan. Tetiba scan nampak kantung jelas. Dah 5 weeks. Memang irregular period tapi tak sangka pulak kalini sebab ada baby😂anak first. Alhamdulillah.

Buat biasa je sis n DOA. Tu paling penting sbb kita tak boleh buat apa2 pn kecuali jaga mkn. Hehe. Sy amalkan benda ni (doa je mampu) sebab bila fikir byk pn buat stress je n tak bgs utk kandungan jugak kan. 😇

tahniah sis, doakan sy semoga ad rezeki jgk’.esk trikh due period.. hrp2 ad insan istimewa dlm rahim ni..

Yes better tunggu 6-8 minggu for better picture of the scan! 😄

Selalu bercakap dgn baby dan sentiasa doa okay