Hyper atau hypo

Moms... Ada x yg pernah mnglmi hypertiroid ataupn hypotiroid.. bole share x apa beza kedua2 ni..apa simptomnya? #seriusnanya

2 Balas

Hii. Sy hypothyroid (thyroid hormone kurang), symptom sy irregular period, cepat penat, susah turun berat badan. Sesiapa ada masalah hypo/hyperthyroid plan nak pregnant/dah pregnant, make sure bagitahu doktor awal2 sbb nanti boleh memberi kesan kpd baby growth. Sy pregnant 4 bulan skrg, setiap bulan kena ambil darah dan dipantau oleh doktor pakar utk make sure bacaan thyroid normal. Doktor akan prescribe ubat thyroid, kena makan setiap hari sampai baby lahir. Doakan baby sy sihat membesar❤️

1y ago

dh jmpa dr.. nnt awl bln dpn, ambik drh lgi..nk tngo mcm mna..

Hi. Yang saya tahu hypertiroid tu mempunyai tiroid yang tinggi hormone tiroid nya. Kesan nya akan kurang selera makan, tangan mudah menggigil, jantung berdegup laju, badan cepat susut Kalau hypo tak pasti. Better refer doktor. Hyper tu sebab family saya ada yang kena so saya tahu serba sedikit

1y ago

dh jm dr.. tiap bln kna ambik drh untuk pntau tahap mslah thyroid