Naik kan hb

Hi mommy2 saya nak tanya cara untuk naikan hb dengan cepat

8 Balas

Saya hb dari 1 trimester selalu atas pagar je 11.5 ke bawah dan pernh 10.9 je ni dh masuk 3rd trimester alhamdulillah hb 12 berkat minum susu kambing hi goat dan mkan zincofer bersama air perahan limau kasturi sangat2 berkesan alhamdulillah. Cuba lah . Dan jngn lupa makan buah naga ,jambu batu dan oren

3mo ago

Ye limau tu perah minum dengan air suam. Saya ada gastrik so saya buat air limau tu hanya waktu mlm sebelum tidur je minum dengn zincofer, pagi2 saya minum dengan air suam satu gelas. Dan bnykkan minum air kosong innsyaAllah mesti nurse pun terkejut tngk result hb awk nnti😊

Pegi check hb nie macam pegi exam 😂 Mula bukak pink hb elok je . Pastu makin lama makin drop jadi 8 . Sehari sebelom pegi checkup memang pulun makan maltofer + pati delima + kerang + jambu batu , naik la sikit jadi 10 . Then try tambah bayam pulak , memang naik jadi 11 lebih .

saya baru je ikhtiar amalkan pati delima gulsan tu hb saya naik elok dari 10.6 pergi 11.5 . mummy boleh cuba jugak makan ubat dengan air sunquick kosong , cuma masa saya try dgn air sunquick tu hb saya naik sikit sikit jee . mummy boleh cuba mana mana yang sesuai dengan mummy

Saya checkup haritu hb 8.0 & doc bagi masa seminggu untuk naikkan hb, tiap hari saya pulun makan buah jambu 😂 nak cari kerang susah! Alhamdulillah hb naik elok 11.5 😍

bancuh pati delima ngn air sejuk ikut sukatan yg d recommend pastu minum dgn iberet . saya buat mcmtu dari 9.8 naik 11.7 🤣

3mo ago

betul saya makan iron folic pagi² sebelum breakfast, paling kurang setengah jam

Sis try mkn kacang kuda..rendam semalaman..esok rebus..sy dr hb 11.0 ke 12.1..nurse sy jugak yg syorkn

Sy amalkan minum rebusan chinese dates atau pun kurma cina.. hb sy 10.5 trs naik 11.2..

Saya hb rendah 8.0 sebab talasemia.. minum calla milk seminggu lebih naik 8.8