suppliment

mommy2 ada yg pernah mkn suppliment ni ke? ok tak? #ingintahu #firstbaby

suppliment
2 Balas

sy makan ganilia warna purple. sbb haritu ada mommy suggest sbb hb low. sy ambik ganilia pagi dan ubat doctor bagi sy mkn sblom tidur. sy ada talasemia trait. doctor ambik sample drh utk tgok iron dlm darah. result okay. alhamdulillah bulan lepas check hb. hb cntik balik 11.1 kalau tak below 10 pon ada. 😅🥺

2y ago

doctor ada ambik sample darah tak utk test iron dlm drh awak? doctor bg ubat iron ferrous (ubat ni bulat2 kecik ja) tapi kena tmbh asid folid(5mg)+vit c sbb ubat tu cuma iron je. asal ubat tu saya kena makan 3biji sehari. result iron dlm drh okay, doctor kurangkan kan quantity ubat. 2biji sehari awak. cuba consume ubat dgn air oren sunquick tanpa gula. kalau ada minum minuman berkafien (tea, milo, coffe, nescafe) awak jarak kan sekurang2 nya 3jam dgn masa pengambilan ubat.

Yes ini sgt bagus utk perkembangan otak bayi sis. Sya makan bersama Obimin. Both pregnancy sya ambil ni.

2y ago

Boleh saja sis, sya makan sampai la branak