Buang angin

Mommy.. sy ni msih dlm trimester 1.. dr awal tkde aĺahan.. cuma lesu jee.. but bila mse week ke 7 smpai week 9 ni.. prot tak selesa.. mcm angin byk.. cmne sy tau.. sbb kerap sendawa.. klau tak bole sendawa or kentutt, msty ttbe loya.. sbb angin tak klua dr bdn.. haritu doc sarankan gaviscon.. tgk sama jee da mkn mgu.. klau tak bkerja tu, tkpe laa.. bole hadap.. ni bkerja, jd tgnggu keje tu.. mommies prnh kene tak cmni? Mommies buat apa je ye..? Tlg share.. #firstbaby #firstmom #pleasehelp #ingintahu #bantusharing thanks mommies yg membantu 🥰🥰🥰

4 Balas

Saya pun tengah alami skrg, saya mmg ada gastric, cuma sejak preggy makin menjadi2.. kdg2 smpi sakit kepala. Saya try gaviscon sebelum makan dan lepas makan. Mkn pun kerap. Tp qty sikit. Saya berurut. Tp urut sendiri je. Urut dekat tapak kaki sis. Berlawan2 angin keluar. Tp tu lah tk puas. Tp okay lah drpd simpan byk. Risau nk mkn yg bebukan utk keluarkan angin kan.. 😅 atau minum susu.. utk neutral kan acid dlm perut. Kdg2 acid tu punca gas jugak dlm badan. Kalau loya pulak. Saya keluar kn je. Bg dia lega. Urut sikit. Klu lapar mkn sikit lg… begitulah.. 🥹

2y ago

haa thanks share.. urut kaki.. buat jgk.. ke urut tapak kaki? klau bab2 minum susu tu.. mmg laa minum.. tp tu laa skrg ni bole telan susu hl jee pulakk.. susu tepung apa pon tak jd.. lg kan susu ibu anak.. lg tak bole..

sy pon dr 5w alahan+ kembung...doc bg ubat angin pon mcm xjln...cuma sy mkn qty sikit tp kerap...lpas2 mnum air after 15min lpas mkn...mknan y jnis berangin sy elakkan...kdg2 suruh husb urut kaki dgn tgn...area perut jgn kacau yer..

2y ago

haa kan.. klau tak keje.. tkde hal...ni da lerr keje.. puas nk handle badan..

Sama la. Saya pon tengah kuat melawan rasa ni.. Kadang2 tak boleh juga saya baring ja taklarat nk berdiri lama.. Muntah 2 3kali sehari sebab angin rasanya. Mkn pon tak lalu

2y ago

Haah.. Saya pon ada cuba.. Tapi saya taklalu makan.. Mkn buah epal sebiji pon puas nk habiskan 😅

saya pun mcm tu jugak 🥲🥲 nak mkn ubat angin risau pulak..tatau nak buat mcm mana 🥲🥲

2y ago

sy tak sure.. tp nurse ngn doc kata mmg tak bole.. and effect kar bby.. kalau sapu kat prot kte laa.. prot jee tak bole.. lain2 tmpt bole