berjalan lama

hi mommy, sy 17 week tengah travelling dgn husbnd. dlm 2 hari ni jalan je berjam², tdi pagi bangun rasa cramp sgt bhagian kaki peha dan perut. mcm lenguh sgt. kndungan 17 weeks mmg xboleh jalan lama² da ke ? skrg dri perut kaki semua rasa x selesa bila gerak. rasa ngilu sgt dekat bhagian bwah perut tu.#pleasehelp #advicepls #firsttimemom

6 Balas

Saya masa 16w seminggu nonstop bjalan . Tapi masatu, sy ikut bjalan banyak stop duduk . Biar suami & mak mentua yang cari barang raya . Sy duduk je tggu smpai drg hbis beli barang . Alhamdulillah , x sakit sangat kaki & pinggang . Awak kena banyak duduk masa kandungan awal2 ni. Jga diri tau wak , smga awak & baby sihat sllu 🥰

12mo ago

@Asha ya awk, sehari tu xckup tido lpastu esoknya jalan nonstop dgn husbnd, mmg lenguh semua bdan. tp esoknya sy rest lebih, so rasa ok sikit. tq awk, semoga awk & baby pun sihat juga ya 🥰

Rasanya ok je berjalan. Cuma kalau boleh jangan berterusan melebihi 2 jam. Kena duduk rehat2 juga sekejap lepastu baru jalan balik. Sama juga kalau duduk jgn duduk lama2 sgt melebihi 2 jam. Kena jalan juga sikit2. Sbb ibu mengandung mudah kena darah beku. Jalan atau duduk kena selang seli antara 2 jam tu

saya pun tengah mengalaminya sekarang NIE...maklum lah...nak raya kan....kemas sana sini....jalan sana sini....cramp kat perut tapi alhamdulillah tak ada bleeding apa2 doakan saya ye....takut jugak NIE...18 week 6 hari...

sis saya sarankan avoid perjalanan yg ambik masa panjang. memang cramp n sakit belakang. kalau terjadi duduk Lama Cuba gerakkan sikit supaya x rasa cramp

lama dh tu awk dpt jaln. kalau sy ni tak sempat habis bazar raya pn dh cramp perut, perut keras xselesa nk berjalan.

1y ago

ya , kira lama juga brjalan ni. sbb nk jalan² sblm perut sarat nt lg susah jalan. tp ni 17 week da x larat. risau juga cramp dan lenguh ni, mujur xda bleeding apa². cuma discharge je mcm biasa.

sy bejalan dri jam 12 smpi la ke petang . klau duduk lama dlm flight pun sakit da punggung ..