GDM & briskwalk

Hi mommy semua,sy preggy 20weeks,ank 2nd..ank 1st alhamdulillah x da gdm,sy dh kurangkan makan minum manis bila tau preggy 2nd..few weeks ago ada minum air gula di kk,ada sangkut 8.1..then sy continue pantau di rumah, alhamdulillah semuanya bwh 7..sy ada buat senaman briskwalk..bleh ke senaman ni mengurangkan kadar gula instead of jaga pemakanan?lagi satu,bleh ke kandungan gula semulajadi dlm buah-buahan menaikkan GDM kite ye?#pleasehelp #bantusharing #ingintahu

2 Balas

Senaman dengan pemakanan kena seiring awak. Buat salah satu umpama tak buat apa2. Ya, betul. Kandungan gula semulajadi dalam buah-buahan mempengaruhi bacaan gula. Kena cari yang low GI.

makan tetap kena jaga, sebab tu faktor utama gula dalam darah tinggi. gula dalam buah pun still gula. so tetap kena jaga kuantiti bila ambik.