Anak 7 bulan sembelit

Mommy semua , saya nk tanya mcm mne nk hilangkn masalah sembelit baby sy . Saya daa buntu bg mkn buah pon sama 😞#ingintahu

3 Balas

Anak saya pun sama sis. Start makan solid jadi sembelit. Mula mula ingatkan sebab susu fm. Tapi bila dah stop susu fm pun sama sembelit. Asik ulang alik klinik tanya doctor. Pastu masa kat KK saya tanya habis habis kat nurse yang jaga saya, sekarang saya back to basic untuk makanan dia, tak ada ikut resepi resepi yang ada kat sosial media. Sebab perut baby lain lain, maybe usus anak kami belum boleh terima menu yang terlampau pelbagai. Jadi kami decide untuk back to basic & cari satu satu kat mana masalahnya. Kami ikut nutrient intake yang doctor sarankan. Lebihkan protein & sayuran. Buah kami bagi yang serat tinggi, air masak pun kami monitor berapa ml anak minum setiap hari. Breastfeed macam biasa ikut demand anak. Contoh makanan yang saya bagi (apa yang okay untuk anak saya tak semestinya okay untuk baby lain ya) saya cuma bagi contoh pemakanan anak saya mana tahu boleh membantu sedikit sebanyak. Semua masakan cuma steam/rebus. Saya belum mula bagi anak masakan tumis. Breakfast: Barli, pear, kurma. masak sekali jadi 1 dish (puree) Lunch: nasi, tomato,ayam (1 dish, puree) Snack : betik / pisang Cavendish (puree/stick) Dinner: Indonesia Honey sweet potato (puree) Alhamdulillah sekarang anak saya buang air besar hari hari. Cuma najis dia tak lembik macam sebelum start solid, najis dia pejal tapi tak keras. Kalau tengah poop tu dia nangis sikit masa nak teran tu je. Lepas tu happy balik dah. Begitulahh. Semoga yang baik baik je untuk awak & baby 🌷

11mo ago

Tqsm atas perkongsian awak . Moga yg baik jgk utk awk & baby ❤️

blh tahu menu makan bby mcm mana? water intake dan buah apa yg diberi.

11mo ago

Tak asing . 1 hari ikan 1 hari ayam

kerapkn bg air putih jgk