Sakit gigi bongsu ketika hamil

Hi mommy semua,, ada x yg alami nasib mcm saya waktu pregnant ni gigi bongsu nk tumbuh menyebabkan gusi bengkak sekali susah nak kunyah makanan..Refer doc kk diorg x sarankan utk cabut sbb katanya gigi bongsu saya blh tumbuh tegak just dpt ubat antibiotik, ubat kumur n tahan sakit..Selain dari ubat ada cara lain x untuk hilangkan rasa sakit ni n berapa lama ye benda ni akan jadi sbb terasa sangat sakit tu..#firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

hi, macam kes saya gigi bongsu dah tumbuh tapi sakit sangat2, ingatkan berlubang, cek dengan doc dia ckp gigi tu senget, kalau tak cabut lagi terus bengkak impact sampai ke tekak, nak makan pon susah sebab x leh nganga mulut, doc sarankan cabut sebab kalau bagi antibiotik, dia akan surut tapi tiap bulan sakit tu akan berulang. waktu bengkak tu saya amik icepack je tuam kat pipi bagi dia kebas

12mo ago

hmm mesti sakit sangat, sabar ye.