34w 2day......

Hi mommy saya skrg da 34w, tarikh edd saya 18/12, selalunya mommy yg berkerja start ambik cuti bersalin bila ye? Lately ni bawah saya selalu terasa nilu kerap kencing, pinggang dan celah peha pun sakit dan kerap kebas kaki. Perut pun kdgkdg mengeras. Terasa badan ni skrg cepat sgt letih dan jd malas nk buat apa apa nk baring je 😩#ingintahu #firstmom #firstbaby #bantusharing

12 Balas

Skrg sy 35w still bekerja tringin nk apply cuti sbb bdan penat asyik nk tido kdang rse lemau je. Tp pkir hri akn dtg nk bersama ank lama bdan pn nk sihat sempurna keje jela lgi lagi tk turun tnda2 nya.. terpulang awk nk yg mcm mna.. klu annual leave awk ade lgi bleh mnta tuk abiskan nk dkt due ke mcm mna.. yg psti nnt rehat kena ckup kita bekerja kan. Bdan kita, kita je yg rse mcm mna sakit sihat okayyy sis ? 🥰🥰🥰

Skrg sy 35w still bekerja tringin nk apply cuti sbb bdan penat asyik nk tido kdang rse lemau je. Tp pkir hri akn dtg nk bersama ank lama bdan pn nk sihat sempurna keje jela lgi lagi tk turun tnda2 nya.. terpulang awk nk yg mcm mna.. klu annual leave awk ade lgi bleh mnta tuk abiskan nk dkt due ke mcm mna.. yg psti nnt rehat kena ckup kita bekerja kan. Bdan kita, kita je yg rse mcm mna sakit sihat ❤️

Saya 33weeks. Baru semalam pergi checkup. Doktor cakap normal sakit area celah paha sebab baby tgh nak masuk laluan. False contraction pun akan jadi waktu sekarang sebab benda tu harus nak bagi mommies ready untuk real contraction. Tapi kalau 10minit sekali asyik mengeras dan sakit sampai tulang belakang kena terus pergi hospital.

klu sya dlu..Saya ambil cuti smggu awal dri due wlpn HR srh ambil ikut due date..last2 Saya bsalin hri ptma sya cuti,air ketuban tiba2 pecah di krta..ada org akan apply sbln atau 2 mggu awal sja nk brhat n santai2 d rmh..jdi tidak la klm kbut nnt nk urus apply cuti n anak nnt..

Tulah, saya ni aktif dari awal pregg, dari 33 weeks kalau aktif sikit dia dh start mengeras, pinggang celah peha sakit. Skrg dh 35weeks, mlm tdi baru rasa mcm mana false contraction tu 🥴 better awak amik cuti awal, badan kena banyak rest before bersalin.

mcm sy mmng tak apply cuti awal, sy due 10/12. sbb nak bonding dgn anak lama sikit lepas bersalin, dduk rumah sy risau sy kurang bergerak n overthinking lmbt bersalin hehe sakit bawah tu biasa sis bila dh hujung2 ni, semoga dipermudahkan ya.

Sy due 19/12 , sy cuma akn apply cuti bila baby da kluar.. trus nti on the spot la inform atasan thru email atau direct bgtau bos. Apa2 nti minta surat dari doktor yg mcm company nk dan attach sekali. Sbb klau cuti awal2 pn rsa sayang pula cuti.

Sy 35 weeks. Dh start kne bedrest. Smlm dah keluar tanda lendir darah. G checkup, mild contraction dh regular. Doc bg injection dexa utk matangkan paru2 & da kne bedrest sbb nk tgu baby 36 weeks ke atas bru selamat nk deliver baby.

edd sya 1/12 ni sis. masih bekerja jgk. xtau nk apply cuti bila 😌💆 maybe dlm ni ramai yg x bekerja mcm kita. ade yg nak tgk soalan dan pertanyaan awk dan jgk sya.

2y ago

saya pula ambil cuti AL 2 hari sebelum edd.tarikh edd tu baru kire cuti bersalin.pening juge fikir sbb tak tak tahu bila baby akan lahir sebenarnya.

sy skrg 32w pon masih bekerja lagi. apply cuti bulan 12 ni. tapi skrg pon dah tak larat nak bekerja sbb bnyak berdiri je. sakit pinggang belah kiri kalau time nak baring . 😔