Pil perancang

hi mommy, sape ada pengalamam mkn pil perancangan noriday? sebab sy first mom, fully bf baby. Asalnya saya nk pkai iucd, tp nk kne tggu period dlu bru boleh dtg KK smula utk psg iucd. Tapi, smentara nk period tu saya igtkn nk mkn pil noriday dlu yg dibeli dkt farmasi, tp sy nk mkn/beli pil tu tnpe beritahu KK, boleh ke? if period dh dtg, saya pakai iucd plk.. boleh ke erk? ke nk kne stop mkn pil sebulan dua bru boleh psg iucd? Anak saya dh 4 bulan, saya last period 25/6.. bulan 7 ni xde period lg. saya taknk tmbh anak lg bt mse skrg, sbb msih kecik, tp husb klu boleh dia nk jgk anak n dia xnk bg apa2 protection pun.. #firstmom #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

1 Balas

mcm saya dulu makan pil tuh tapi tak period, sampai tukar pil oralcon baru period balik, tuh pun sbb anak da start makan.

9mo ago

saya sekrang anak dh 4 bulan wak, tapi belum ambik apa² perancang pun. igtkan nak mkn pil dulu sebab saya dh pergi KK nk psg iucd tp misi kata tggu sy dtg period bru dia suruh dtg set appointment balik. sbb sy fully bf, bulan ni xperiod.. ada yg ckp klu menyusu badan tp xperiod nak pregnant lg tu potensi tggi..