Makan masam masam

Hi mommy nak tanya Sya ni suka betul makan masam2 semasa mengandung contoh nya tomyam and laksa Tapi memang tak setiap hari la Pastu sya pun ada mkan buah oren and tea live yg strawberry pudding tu rasa dia kn masam manis pastu husband bising km ni banyak betul makan masam2 nanti tu baby rusak MCM mana pastu dia Ckp banyak makan masam boleh rusak kn baby and buat bibir baby sumbing and sekarang ni pun sya ada gestrik tapi selalu mau makan masam2 sbb mau bagi hilang rasa mual Tapi betul ke banyak makan masam2 berefek pada janin ???#pleasehelp

2 Balas

pengaruh org dulu².. org dulu2 kan x bg mkn masam² and chocolate waktu prgnt. btw, saya prgnt makan semua benda masam, jeruk, tomyam, air sirap limau. dpt baby boy.. risiko baby rosak tu bila x ambil asid folik. badan kita mmg dh ada asid folik dr hasil kita mkn, tp sesetgh org proses asid folik x cukup, tu pentingnya ambil ubat asid folik wakru prgnt.

rasanya x de kene mengena pun..sbb saya dri first trimester sampai trimester ke 3 okay je makan masam..inshaallah baby okay sihat ajee..cuma kalau ikut org2 tua..makan masam niey nanti dpt baby girl🤭 tapi kenyataan org2 tua lah..kalau sampai sumbing ...baby rusak lah apa lah..tu bukan tu, dah salah tu...

5mo ago

cuma jangan makan masam2 macam nenas kee...minuman bergas kee...bende2 macam tu, boleh menyebabkan keguguran