Luka jahitan

Hello mommy mcm mna supaya luka jahitan bersalin normal cepat kering ya? Sebab luka jahitan sya trbuka tpi tknak jhit balik sbb da 2 kli jahit🥺🥺sakit ##SeriusTanya #bantujawab #firstmom #Sharing_dong_Bund

6 Balas

Hi, saya bersalin secara normal episiotomy (kena gunting sikit). Hari ke 3 keluar hospital luka bhgian dalam terbuka benang semua tertetas 😅. Saya pon tak jahit semula, cuci je hari2.. Luka luar je elok benang pon luruh sendiri. Cara saya bagi cepat elok, tiap kali awak tukar pad awak kena lalukan dekat private part dengan air suam. Pad kena kerap tukar. Lepas tu lap kering2 then spray dengan Dermacyn (KK yang suggest). Dah spray, cuci betul2 dekat luka tu dengan cotton balls ke apa ke. Tunggu bagi kering baru sapu gel (saya guna Dr Wound) cepat elok. Cuma bhgian dalam tu ambil masa sikit nak cantum balik sebab isi kan. Kalau yg luar tu bhgian kulit cepat je sembuh.

1mo ago

Dah tak sakit sangat. Bengkak semua takde dah. Cuma luka tak tutup lagi. Follow up dekat kk dia bagi ubat sapu antibiotic fusidic cream.

kalau jahit kt kerajaan bersalin sne memang terbuka xtaw la apa masalah docter2 kesian kami2 ni. 2 kali bersalin kerajaan terbuka then jahit kt swasta rugi. anak ke 3 dan 4 ni bersalin azzarah bangi murah pn murah 3200 je kena bayar masa checkout. jahitan pn okey alhamdulilah hari ke 11 ni jahitan dah ok alhamdulilah dan hanya cuci pakai air biasa dan pagi mlm pakai air suam2 masa mandi. x sapu apa apa

siannya mommy.. hidup mmg keras.. xsmua mmpu branak swasta.. tp bila plih gov selalu nasib xelok.. sabar ye sis.. slh 1 tips yg boleh sy bgi kena rhin tukar pad.. stiap kli kencing/tikar pad kena lap bgi kering.. klu boleh keringkn dgn bantuan kipas dlm 5-10menit.. sy guna spray ni stiap kli tukar pad lps tu keringkn dpn kipas.. Alhamdulillah 8 hari dh rasa sedap kt luka tu xtakut da nk sentuh2..

kalau sy , sy akn tukar pad selang 4jam . lpas tukar pad , make sure bagi kering dlu . lap dgn tisu / kain bersih pastu baru sapu ubat kuning . btw , byk buat kerja berat ke ? ada mencangkung ke atau mcmmna

kalau saya cuci luka dengan air rebusan sirih+manjakani+asam keping+garam..minum air gamat..

saya sapu krim hydrocyn aqua gel . luka cpt sembuh alhamdulillah

1mo ago

Luka bhgian dalam ke luar?