Pospartum depression atau just penat jaga anak?

Mommy anak saya jenis high need baby. Tapi bila dia tengah meragam n saya cuba pujuk, otak saya akan berfikir 1001 cara nak bunuh dia. Tapi hati masih waras, x sanggup buat benda2 tu n always nasihatkan diri yang tu bisikan syaitan. Bila anak meragam semua pisau atau benda tajam saya simpan jauh2. Masa saya pregnant pun saya asyik fikir nak gugurkan kandungan sbab saya takut saya tak mampu besarkan dia elok2. Saya cuba perbaiki solat, tapi saya kerap mimpi anak saya yg bukan2. Adakah ni pospartum depression atau saya agak keletihan?. #pleasehelp #firstbaby #firstmom #ingintahu

6 Balas

Postpartum depression tu, doktor yg diagnosed. Jadi, utk sayangi diri puan dan anak, mengadulah pd doktor/ kaunselor bertauliah pasal soalan puan ni. Keletihan terlampau dan tiada sokongan drpd org kesayangan pun ya juga. Apa yg boleh sy cadangkan, luahkan perasaan letih puan dgn org yg puan percaya (tak kisah di kalangan keluarga/kawan/kaunselor) dan didik diri puan utk bertenang. Saya pun pernah burnt out pd bulan kedua dan ketiga slps bersalin sbb masa tu dah fikir nak masuk kerja, anak pun high need, anak tngh mengalami growth spurt. Phew... pernah rasa nak pukul anak, cepat2 istighfar dijauhkan drpd bisikan syaitan tu. Waktu maghrib masa tu. Terus luahkan pd suami apa yg terlintas difikiran sy masa tu. Burnt out tak sama dgn postpartum depression. Saya pernah alami depression disebabkan kehilangan org tersayang, saya pulihkan dan develop diri dgn ke kaunseling secara berkala. Alhamdulillah semasa hamil dan slps bersalin emosi sy ok sbb awal2 semasa percubaan hamil lg hingga kini saya dah tekad untuk diri bertenang dan elakkan stress. Redha , sabar dan syukur juga banyak perkara yg saya korbankan for a better me. insya Allah. 🥰💐 Saya percaya puan masih dikurniakan kekuatan utk sayangi diri puan dan anak, jadi dapatkan bantuan utk pulihkan keadaan puan ya. 💐

1st thing awk kena slow talk wt husband, tu tandanya suami x mainkan peranan.. jgn ckp pula lps ni suami sgt membantu, sbb awk x mention pun dlm ni tau😂.. mommy mmg kena rest bila ada time.. jgn push sgt buat kerja2 kat rmh.. just relax make bonding dgn baby waktu mcm ni, x dpt time2 mcm ni bila ank dh besar nti rindu masa dia org baby.. kalau u ada keje kat rmh biarkan aje. kalau boleh buat time husband ada..bg dia jaga baby kjp sementara awk settlekn yg lain.. or mayb sebaliknya..awk jaga baby, suruh suami buat yg mana penting2 dulu.. bab masak pula masak je waktu suami ada..masak lebih sikit..esok bolehlah panaskan lauk dn mkn..then masak yg baru time dinner bila husbnd ada.. buatlah rutin mcm tu sampai awk boleh handle ank tu.. incase awk ada prblm wt husbnd kena minta tolong parents.. jgn biarkan ia berlarutan..baby x bersalah..🤗

saya pernah alami mcm puan,,, penat sangat tiap kali anak meragam mcm2 saya fikir tapi belum apa2 saya akan tmpar muka saya dulu biar sakit t saya rasa baru lah saya sedar,, benda2 tajam pun saya jauhkan paling penting saya minta tolong sangat2 dngan allah tolong jaga anak2 saya dari takdir yg buruk sama ada dari tangan saya sendiri maupun dari orang lain... sebb bila anak nie terpukul saya juga yg sakit di dalam.. alhamdulillah biar lah saya rasa sakit di luar jangan saya rasa sakit d dalam... semoga allah sentiasa lindungi anak2 kita allahumma amin..

sama la..kadang2 rasa nak tampar n campak je kalau tak diam2..ya Allah saya rasa macam dah gila🥺 tapi otak Masih rasional lagi. cuma kadang2 terfikir macam tu. lagi2 bila abang n kakaknya buat bising bila baby baru tido..memang mengamuk la saya. tapi saya pun tak pasti sama ada saya meroyan, stress atau keletihan. mungkin saya burn out. sis, kita kena kuat ye..kalau letih rehat. walau geram marah n stress macam mana pun kita kena cepat2 sedar n istighfar..tengok muka anak dalam2..comel dan itulah zuriat kesayangan kita..☺️💪 hugs

Allahu sy mcm sis laa skrg... ank meragam especially wktu malam mcm² fikir cara nk biar dia diam.. tapi sabar je tepuk dada brzikir mngucap semua..

sebenar nya kita penat jak sis... kalau dpt berurut memang sedap