Cara atasi kencing manis

Hello mommies..saya first time pregnant..sekarang sudah weeks ke 17..isnin yang lepas , saya kena minum air gula..lepastu , nurse ambil darah...nurse call inform saya .saya punya gula tinggi..apa perlu saya buat untuk kurangkan kencing manis ? 🥲 #firsttime_mommy #17weeks #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

Jaga jadual makan, jaga portion makan. Senang kata mkn tu sayur biar lebih dri selalu. Sy pun bru lps minum air gula.. x sampai satu hri nurse call suruh dtg klinik buat BSP.. Sy mmg terminum air manis 2 hri sblm g minum air..😅 bacaan BSP sy ok2 je.. x tinggi tp hampir mencapai la bacaan x normal.. so doc bagi chance buat lg BSP test buat sendiri kat rmh utk . Bln dpn kena review balik result tu.. kalau tinggi kena on ubat . Kalo ok kena control sdri pemakanan..GDm on diet ok sis, jgn GDM on insulin or medication..

1y ago

terima kasih atas nasihat , mommy 💕

pngalaman sy awal2 kena mnum air gula 12week hritu control mkn jgn amik benda manis2 kalau dah dpat date untuk air gula , minum susu HL yg ada kencing mnis bgus untuk ibu2 . mkn buah2 yg ada vitamin c zat besi . lepas dh selsai mnum air gula tu nak mkn manis mkn laa 😂. alhamdulillah bacaan gula sy normal skrng dh 17 week ni kena repeat lagi 28week sebab sya ada kturunan kncing mnis dan baby twin .

1y ago

sama sama 😊

control mkn. mmg kencing manis tu kekal sampai bersalin, so xyah la nak risau2 kalau control mkn elok2.

1y ago

baik lah..terima kasih mommies sudi jawab pertanyaan saya

dah cek bsp ke?saya mase minum air gula pon kantoi gula tinggi tp alhamdulillah mase buat bsp sume ok

1y ago

belum..nextweek baru check bsp 🥲