Ubat kencing manis

Hi Mommies,betulke once kita dah start makan ubat kencing manis,ada high chance utk beranak czer? Doc kata haritu,once dah start makan ubat kencing manis,akan disarankan utk beranak at 38 weeks,diberikan induce and kemungkinan akan beranak czer 😣 bacaan gula saya lebih sipi2 je dripada bacaan yg doc nak. Kalau doc dah bgi ubat,tpi saya xmakan,akan ada apa2 effect ke dkat baby? #firstmom

5 Balas

kmrin sya bru hbis dri pkar pmakanan dr tu bgtau klau blh brsalin normal dia bg tahu juga klau xblh dorang akn info juga klau nk dkat² brslin tu gula tggi dorang akn buat czer juga sbb smggu sblm brslin diorang cek bsp.... sya doakan semoga ibu² yg ada gdm dpt brsalin normal dan diberi kesihatan baik² utk ibu juga bayi..allahumaa aamiin..

8mo ago

Aamiinnn terima kasih sis for sharing

xpasti kalau mkn ubat tu yg punca czer...tp kbykkan ibu yg ada gdm ni bby akn bsr...sbb tu kena serah diri awl.,dipaksa bersalin...kalau masuk induce biasa xjln jd doc akn terpaksa czer kebiasaannya

8mo ago

insyaallah boleh..sy yg last hri tu sgkut juga GDM tp bersalin normal😊

Saya pun ada gdm tp on diet. Stress betul masa tau kena tu. Sis dh berapa minggu? Skrg rasa seksa betul sb kena kawal makan n gula.

8mo ago

Saya skrang nak masuk 21 minggu

jangan tak makan ubat sis. nanti kalau GDM tak terkawal, kemungkinan baby besar & kena csec tu lagi tinggi.

ada kwn yg gdm kmrin bgtau dia mnum ubat juga tp brsalin normal sis.. mudah²an baik2 saja😊

8mo ago

Wah alhamdulillah. Terima kasih ye sis