Sedikit luahan (utk dpt kan dorongan/nasihat)

Hi mommies, sya #firstmom #firstbaby dh 36 weeks.. Skrg sya masih tinggal dgn ibu sya.. Suami pjj kerja area melaka.. Sya kerja di selangor.. Plan lps bersalin bru sya cri kerja di melaka.. Tinggal di sana dgn suami.. Almaklum la bila hamil ni susah nak dpt job.. Cerita nya minggu lps baby dlm kandungan kurang bergerak.. Pergi ke klinik.. Dr suh refer hospital.. Sya cuba call husband di melaka tp tak diangkat.. Sya fhm kerja suami sya, dia engineer.. Kadang2 di site, dia mmg tak boleh bwk hpn.. Jd sya buat keputusan utk pergi sendiri je ke hospital.. Sbb dlm hati dh risau sgt dh baby dlm perut ni.. Klu nak tunggu husband pun.. Dri melaka ke selangor mungkin dlm 2 jam jgk.. Klu dia ada di site belum tentu sya dpt hubungi dlm masa terdekat.. Sebelum bergerak ke hospital, sya call la ibu sya maklum yg sya perlu ke hospital.. Bila ibu sya tahu sya nak pergi sendiri, punya la dia marah sya.. Sya fhm dia risau.. Tp dlm situasi tu, sya jd runsing.. Tgh risau kan kandungan.. Ibu tak kasi pergi sendiri.. Smpi dia kata klu sya pergi sendiri juga sya anak derhaka.. Bila diajak teman.. Dia xnak.. Katanya.. Susah nak tinggal kan kerja (ibu sya masih berkerja) dan dah tak larat nak tunggu di hospital sbb dh berumur.. Dia suh sya cuba jgk call husband dan tunggu husband balik.. Ayat2 yg keluar dri mulut ibu sya.. Ya Allah.. Perit sgt dgr.. Mungkin terlebih sensitif wktu preggy ni.. Yg plg sya igt dia kata.. Apa guna ada husband.. Still nak guna ibu jgk.. Baik xyah kahwin.. Pdhal sya call tu hnya utk maklumkan dn hrp boleh dgr ibu bg nasihat yg baby insyaallah ok.. Sya pergi sendiri pun takpa.. Sya okay.. Lebih pedih mengenangkan reason sya tak berhenti kerja dan duduk je dgn husband adalah sbb nak ada duit sendiri.. Duit tu utk tolong keperluan tmpt tinggal ibu sya (byr sewa dn segala bil).. Sbb sya tahu dia tak mampu tanggung sorg2 (ibu sya ibu tunggal, sya anak sulung).. Nasib baik lps saja selesai call ibu sya.. Husband sya call semula.. Jd sya tunggu husband dlm 1 jam lebih dn terus gerak ke hospital.. Alhamdulillah.. Dpt husband yg sgt penyayang.. Laju je dia bertindak sbb risaukan sya wlupun jauh.. Yg jd kerisauan sya sekrg.. Due date dh semakin dekat.. Risau klu wktu nak bersalin nnti, husband di melaka.. Kejadian sama berulang.. Klu boleh drive sendiri ke hospital, sya pergi je sendiri..mmg sya tak kan call ibu sya dah.. Rasa trauma.. Cuma nya risau klu sya perlu kan bantuan.. Seandainya terlampau sakit tak boleh drive ke.. Over thinking jgk la kdg2.. Hrp baby ni keluar wktu bapa nya ada la di sisi.. Mnta mommies semua doakan urusan bersalin sya dipermudahkan ya🤲..

2 Balas

Sekarang ni awak bawah tanggungan dan tanggunjawab suami. Andai kata suami izin kan pergi lah, libat kan nyawa dalam kandungan tak buat awak jadi anak derhaka. Kalau baby jadi apa2 melibatkan nyawa boleh menyesal seumur hidup. Kesian awak, bukan soal awak sensitive sebab mengandung, kadang2 parents ni menduga kita juga. Pengajaran kita yang muda2 ibu2 dan bakal ibu belajar faham ilmu agama betul2, jangan kerap doa dan sumpah anak derhaka. Hal melibatkan nyawa dalam perut kita xnampak.

carik grab driver sis. simpan no die siap2. kalau nak terberanak, call je terus org tu. atau boleh amek cuti bersalin awl, pegi ke melaka. duduk dgn husband dkt sana dulu.