perut mengeras

hi mommies ? sy skrg kandungan 31weeks . normal ke kalau dari pagi smpai jam3 ptg baru 3kali tendangan baby . sbb before this klau jam3 ptg dh tndangan bby atleast sdh 7/8 tndangan . lpastu sy mula rasa bby kerap mengeras dari smlm . risau pla . ada siapa2 boleh share pngalaman tak ? #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

2 Balas

kalau baby lama x bergerak n kerap mengeras kena pegi ke hosp terus ya. dlm 1-2hrs atleast kena ada satu tendangan. kalau dr 9am-3pm, dh 6 jam, tp baru 3 tendangan, sedangkan yg sebelum ni x macam tu, awak kena alert ye mami.

Baik ke bahagian PAC, cek sis, risau pulak baby kerap mnegeras kan, lagi pun kurang tendangan. Kalau tak gerak dalam 2/3 jam sis trus, at least doc scan tengok keadaan baby.