8 bulan belum merangkak

Hi mommies, sy risau anak saya belum bole merangkak :( sekarang dia dalam fasa mengesot pun kebelakang dan angkat angkat punggung.. duduk sendiri masih belum bole tp kalau kte duduk kan dia sudah bole cuma masih perlu support.. please sharing mommies.. #ingintahu #firstmom

2 Balas

Kalau dah mengesot tu tak lama dah tu sis, nanti dia merangkak dlm masa terdekat based on my experience. Mcm saya, saya tiap malam spend time sejam 2 jam duduk dpn tv guling2 dgn anak atas permukaan rata nak galakkan dia merangkak. Letak toy kt dpn saja nk suruh dia pergi ambik toy. Then buat tips yg tarik kaki anak utk dudukkan dia, kt tiktok ada video.

dah mengesot tu nnt dia akan merangkak sendiri