Mengandung setelah keguguran

Hi mommies, sy mau tanya advices and tips daripada mommies semua. Last Feb sy pregnant anak pertama tapi alami keguguran sbb kndungan tdk menjadi. Syukur baru2 ni sy dpt tau sy pregnant lagi masa check UPT, berdasarkan pengiraan sendiri usia kandungan 5 minggu. Sy gembira tapi dalam masa yg sama ada kerisauan kalau benda yg sebelum ni berlaku lagi. Sy belum scan lagi sbb based on experience lepas masa kandungan 5 minggu blm dpt nampak sangat so sy plan mau scan masa kndungan masuk 7-8 minggu. I have so many worries with my pregnancy this time as I had a traumatized pregnancy last time. Boleh ka mommies share nasihat/tips/input utk kes mcm sy yg pernah mengalami keguguran sebelum ni? Maybe yg pernah ada experience macam sy, boleh share mcm mana kamu jaga diri dan juga atasi kerisauan. Thank you. #firsttimemom #advice #adviceappreciated #firstmom

8 Balas

kalau sy, Sy scan dulu. lepas tu repeat scan nak tengok ada growth ke tak. pastu repeat lagi sekali. lepas tu baru buka buku pink. nothing much to advice. just chill, enjoy. awal2 ni kita lemah lembut sopan santun dulu. masuk 2nd trimester nanti boleh dah lasak2 sikit hehe. nanti 3rd trimester lagi kena aktif. I pun mcm you. ngam2 3 bulan lepas gugur, pregnant lagi. UPT positive je terus pergi cek utk confirmation (waktu ni 4w). disebabkan ada sejarah gugur berturut2 (2kali), I repeat scan setiap 2 minggu sampai 3 Kali (atas arahan Dr).

4mo ago

Thank you for your reply😊Maybe lagi bagus scan awal2 supaya boleh nampak perkembangan kandungan kan. I think sbb sy trauma dgn pengalaman lepas buat tvs scan balik2, sbb tula takut nak scan awal. As you said, I'm just gonna be chill and enjoy the journey.

Mcm saya tahun lepas pernah 2x gugur, saya gi scan waktu 8week, 8 week tu nampak kantung saja, kecik sangat, tak lama lepas tu keluar spotting then darah merah terus gugur waktu tu. Utk pregnancy kali ni, waktu 4 minggu saya dah gi klinik bagitahu doktor, lepas tu repeat scan 5 minggu nampak kantung, repeat balik 5 minggu 6 hari sebab rasa pedih dkt perut, doktor bagi duphaston utk kuatkan kandungan. Lepas dari tu setiap 2 minggu saya akan gi scan. Macam saya berbaloi gi scan awal sebab dah ada pengalaman

Saya gugur bulan 4 alhamdulillah bulan 5 lekat balik. Cuma yang i boleh nasihat jaga pemakanan dan rehat secukupnya, jangan buat kerja berat. Awak boleh p scan ya untuk pastikan kedudukan kantung sbb saya pun scan waktu 5weeks sbb risau dan trauma. Lepastu nnt repeat scan. Enjoy je jangan stress tau mommy doa banyak2 sambil usap perut🤲🏻❤️

jgn risau sis... sama je dgn saya ♥️ tlg jgn fikir negatif..yakin Dan be happy..kalau rasa nk scan awal pegi jer . saya pun risau mcm sis sbb pnh gugur so saya pegi je scan seawal 5 minggu.. minggu dpn Insya Allah saya pegi lg scan... 😊 yg penting mommy happy2

sy keguguran nov 2023. sekarang dah 6minggu. my advice is, pergi je klinik dulu utk confirmkan. kalau boleh scan lebih baik. normally doktor akan bagi ubat kuatkan rahim sebab kita experience keguguran. jaga diri baik2 dan ikut je nasihat doktor ye. ^^

Sya tahun lalu prnh keguguran jg masa tu usia kehamilan 7w2d,,skrg berisi lgi,hr tu scan usia kehamilan 7w5d dh nampak janin n dtak jantung janin..skrg dh 9w tp risau pula sbb alahan 2 hr ni berkurang..rsa trauma pula...hrap janin sehat trus lh..

sy pun mcm awk..gugur lekat semula.tp doc pesan awal2 terus buka buku pink lepasni lebih baik.utk doc pantau apa semua.sbb badan tiap orang tak sama imune/masalah kita.so sy 4w da buka buku pink.skrg 6w baru nak scan.harap baby baik2 je🥹

Sayapun sama lepas gugur terus mengandung,,tak usah banyak stres.. fikir kandungan awak baik2 shj..selalu positif..banyak2 minum air terus jangan skip folic acid