Outstation

Hi mommies, sorry nak share/minta pendapat. Saya first time mom & bekerjaya. Kadang2 tapi tak selalu tuntutan kerja saya memerlukan saya untuk outstation untuk training, tapi sekarang dah mengandung suami saya mmg tak bagi langsung untuk saya pergi training. Saya frust sebab tu tanggungjawab kerja saya jugak.. bagi saya tak ada pun kalau pergi outstation tapi suami saya mmg haramkan jugak pergi.Macam mana saya nak bgtahu ini ke bos saya? wajar ke untuk tak pergi outstation dgn alasan mengandung? Sekarang kandungan saya dah masuk 5bulab. Minta nasihat & pendapat. Terima kasih.

2 Balas

Try heart to heart dgn boss. In Sha Allah kalau dpt majikan yg memahami, mudah urusan. Tp kalau majikan kurang faham, kena berlapang dada lah dgn setiap keputusan. Saya pun tuntutan kerja kadang kena outstation tp sangat jarang. Cuma kalau ada boss mmg suruh driver ambik & hantar balik rumah. Mungkin sebab tu husband saya izinkan & saya pun lagi suka keluar2 banyakkan berjalan even now dah 7m. Prev trip ke KL, saya from JB btw & kami pergi balik hari tu pun saya request taknak berdua dgn driver lelaki so saya bawa kerani sorang. Next trip office saya di sabah 4d3n & yg ni boss pujuk juga, husband pun bagi but hell no sebab i is makin mengah so saya terus bgtau siap2 saya takmau 😂

Discuss with your boss awak, sy dlu mmg every month outstation meeting etc. tp since sy pnh bleeding sbb terlalu penat and travel alot mmg sy tolak siap2 dah skrg utk apa2 outstation. even nnt annual dinner company pun i xnak join sbb i tahu badan x kuat utk join activity dah. Tp kalau husband awak x beri tu actually you boleh discuss with your boss utk exclude u outstation etc sbb our baby is our first priority dah skrg kn instead of work