Stretch mark

Hi mommies semua , saya 1st time mom , saya ada stretch mark yg sangat teruk. Stretch mark saya sngt jelas & warna merah. Kadang kadang pi checkup kk , nurse & doktor bnyk terkejut , ada yg kata "anak berapa dah ni sampai jd mcm ni?" . Padahal saya 1st time mom , saya rasa segan & malu sangat . Saya pakai losyen mama's care , palmers , minyak bio oil , stretch mark makin banyak jugak. Ada apa apa petua lain tak ? #firstmom #ingintahu

3 Balas

Stretch mark tak boleh hilang sis. Cuma boleh pudarkan je. Itu pun kena consistently pakai lotion yang khas untuk stretchmarks. Macam sekarang ni sis pakai bio oil pun okay. Kena konsisten. Lagi satu, strecthmark ni disebabkan oleh hormon dan genetik. Bukan sebab beranak ramai. Tak boleh brain doktor dengan nurse cakap macam tu kat awak 🤦🏻‍♀️My mom 5 orang anak takde strecthmark pun. Nak hilangkan totally kena pergi laser treatment.

9mo ago

sis mak dh pudar strechmark nya sbb dh bertahun. sis merah sbb baru lagi. jngn down ya sis

Sy dulu ingat takde stretch mark. Bila kandungan dh trimester 3 sy tertengok cermin tgk belakang bdn rupanya byk warna purple kat punggung 😂😂 mana nk tau kan selama ni sbb kt belakang. Tp lps bersalin takde dh pn alhamdulillah hilang sendiri

9mo ago

Brape lama yee dia nk hilang? Sy pun first mom,. Lepas ngndung dia ade.. mase ngndung okay jee ade sikit2..

Saya biarkan je sis , malas fikir 😌 Memang rasa sedih tapi lama lama , saya biarkan je janji suami tak komplen hihi

9mo ago

betul, husband kita rilek je sbb nmpak benda tu biasa ja. kadang2 mulut org yg buatkan kita gelisah rsa mcam benda tu tak elok. kepada sis yg bertanya soalan,klu sis msih pregnant, sis truskan je pkai losyen ke apa yg sis dah beli. lpas pregnant nnti pun camtu, pkai cream yg dh bli. strectmark klu dh timbul dia hilang mkan masa berbulan, nnti berurut dan bertungku msa pantang pun hilang jugak sikit2. take care sis