Asid folic

Hi mommies, saya pregnant 15weeks first baby… prang kata asid folic ni wajib tapi saya skip makan dr weeks 3 lagi sebab bila makan memang confirm akan muntah. Ubat tu langsung tak boleh masuk dalam badan. Adakah bahaya untuk baby?? #firstmom #pleasehelp

9 Balas

Folic asid sgt pnting sis utk mnyokong perkembangan bby 🥰, cuba sis try mnum folic asid + air manis, contoh nya mcm air anggur,oren blh bancuh sndiri ikut selera sis lh, klu tak pun try dgn air tropicana,jus2 kh, sya sndiri pun susah nak telan ubat sis lg2 ubat bp dan vitamin b tu bau sgt 🤮 tp sya mnum dgn cara bgtu alhamdulillah tertelan jua🤗, hrp dpt mmbantu sis🥰

inform Dr sis. nti Dr suggest ubat lain. kalau xmakan bahaya kt baby. boleh menyebabkan kecacatan. boleh search kesan xconsume folic acid pada bayi.

Cuba sis try folid asid iberet. Yang Tu dh termasuk semua sekali untuk tambah darah apa semua. sekadar cadangan sis. saya pun makan Yang Tu.

1y ago

ha'a sis. saya Beli kat farmasi dlm RM32 sekotak

Folic acid bagus utk baby.. Bgtau nurse nnt dia akan gantikan dgn ubat lain or bgtau cara sesuai utk mkn..

Acid folic untuk perkembangan baby awak. Sangat pentingg. Cuba tanya dr ada tak alternatif lain.

Saya dapat ubat obimin dr kk terus xmakan acid folic yg mmg saya makan dr sebelum kawen tu

Awak time buka buku pink tak dpt ke ubat merah nama zincofer tu?

2y ago

Hi nak tanya kalau makan zincofer tak perlu makan folic acid lagi ya?

Dr belum bg obimin ke?

tukar obimin pluz sis