Okey ke kalau tak minum susu ketika mengandung?

Hi mommies, saya ni masalah sikit kalau time bukan pregnant pun bila minum susu mula lah kena cirit birit. Rasa nak muntah, tak selesa badan dsb. So okey ke kalau sy x payah minum susu langsung sepanjang kehamilan? Now 5 weeks. 2 hari lepas sy tersalah makan biskut yg ada susu , memang terus ke klinik la cirit birit dua hari.. ada tak mommies kat sini yang mmg tak boleh minum susu jugak mcm sy? #firsttimemom #firstbaby

3 Balas

Sy pun x lalu minum susu. Jadi kerap nak terkucil. masa ank sulung dulu sy kurang minum susu. Bila hujung 2nd trimester mula la kerap kne simpul mengkarung. Rupanya klu kurang calcium pun boleh effect otot kita. Sy ambik pil calcium terus xde kene simpul mngkarung dah. sembelit pun hilang. Klu kurang ambik calcium baby akn serap calcium dari badan ibu, tulang ibu. Jadi sis tanya la pada doc nnti mcm mn

saya boleh je minum , tapi nak menjawab soalan awak, kalau tak minum pun okay je, ada je yg mcm awak, just cover makan yg ada kalsium etc semua.

Ok sy ada tanya doctor sbb sy mmg tak boleh minum susu masa memgandung terus jd cirit birit perut tak selesa.