Fetal Movement Tick

hi mommies , saya #firstmom macam mana nak kira kick baby ye maksud saya , contoh 1 st kick : 9:10 am 2nd kick : 9.20 am macamtu ya ? atau kena kira next kick selepas setengah jam ?

4 Balas

nurse sy ajar kalau mcm first kick 9.10am pastu second kick 9.20am mksdnya dh 2 kick. Even rasa pergerakan baby masa 9am dgn 9.01am pun dh blh kira 2 kick jgk dah asalkan bkn dlm waktu yg sama. Nurse sy takde tekankan psl gap nk kena 20 minit ke ½ jam ke 1 jam ke takde. Dia siap kata kalau baby awk aktif by tengahari dah blh cukup 10 kick dh. Tp sy sendiri letak gap la dkt pergerakan baby sy. Cepat sgt siap karang takut jd isu pulak nnt tp biasa by 2pm or 1 lebih tu setel dh la 10 kick. lain nurse & Klinik lain cara kot

7mo ago

Kan @Tika Mdzln. Nurse sy mmg terangkan mcm tu & takde cter psl kena gap berapa minit berapa minit pun even time tu sy blm tny lg psl gap kiraan pergerakan baby

My nurse ajar atleast 20 minutes after the last movement or kick. If baby gerak every 5 minutes tu kira 1 kali je movement or kick. Nurse akan ajar you.

dalam masa setengah jam ambik kira 1 kick wpun ada bnyk kick..

kira tendang yang paling kuat atau ade pergerakan yang kuat