Jaundice baby help

Hi mommies. Saya buntu sangat. Baby saya kena jaundice. Nurse, doctor bagitau kerapkan bagi baby susu. Tapi yg menjadi masalah, baby saya kuat tidur dan susah nak dibangunkan. Saya dh cuba mcm² cara dan tips yg ada di google, dlam TAP dan tiktok seperti tukar pampers, urut belakang telinga, lap muka guna wipes but still tak jalan jugak 😫 risau lah mcm ni😫 sesiapa ada tips? 😫 #firstbaby #firsttimemom

2 Balas

Ya betul. Kena kerapkan susu setiap 1-2 jam. Baby jaundice memang akan selalu tido sis. Kita yang kena kejutkan. Macam saya dan suami, kami set alarm setiap 2 jam supaya tak terbabas jadual susu baby. Cara kami kejut (tips daripada paediatrician anak saya) - Buka bedung kalau baby berbedung - Geletek tapak kaki, tapak tangan - Last resort kalau dua cara di atas tak jadi, bogelkan baby pakai pampers je. Most of the times, anak saya pakai cara no 3😄 Dua cara lagi kadang2 je anak bangun. Selamat mencuba and be strong mommy 💪I have gone through the phase so I know the struggle. Goodluck🌹

12mo ago

Most welcome. ☺️ InshaAllah 🌹

Ada perkongsian dr satu mummy nie die feed anak die guna syringe. Bagus perkongsian die. Setiap 1 jam die feed anak guna susu perahan die. Setiap 1 jam tu anak die minum 10ml. I think it is smart way juga. Cuba cari kt bahagian search mommy tu buat perkongsian untuk anak jaundice.

12mo ago

thank you mommies! will try this method