selepas keguguran

hi mommies . saya bru keguguran anak pertama pada usia masih awal 8 minggu dan skrang dah 1week lepas berpantang .. setelah sebulan diberi cuti .. harini saya msuk kerja .. ada x yang sudi share pengalaman .. so far lepas saya berpantang kesedihan keguguran tu tidaklah beri kesan teruk pada saya .. cuma saya xblh berpisah dgn suami .. bila saya sesorang saya rasa sedih menangis tiba tiba tpi bila ada suami saya okay je normal .. dari day 1 keguguran smpai berpantang suami mmg bersama saya .. jd saya sunyi bila dia xde .. xde semangat .. #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

2 Balas

Hai sis, sy bersalin last year 2022 on Jan. Then ada isi tanpa diketahui sbb belum buat UPT, around Sept 2022. Saya alami keguguran teruk sekitar Awal oktober tu. Masuk emergency berlumuran darah tanpa berhenti, rupanya saya mengandung , gugur. Masa tu baby maybe around 5weeks kata doktor. Saya balik rumah keesokkan lps discharge ward. 1malam saya tido di hospital kena pantau. Balik rumah, baby masih kecik sekitar 7-8bulan. Asal malam jak, emosi saya terganggu. Tiba2 menangis, rasa diri tu cuai sangat. Lps tu tengok husband mcm biasa ja, tmbah lg emosi bermain " laki ku ni mmg ok jak kah aku gugur? Mmg dia relaks saja semua ni berlaku?"😂 emosi kita dh Bersalin atau Keguguran ni, memang xstabil. Sampai bergaduh kami berdua. End up, saya try kontrol emosi buruk tu... its ok bukan time yet. Skrg pula saya hamil lg sis, about 7weeks,maybe. So saya jaga kesihatan, x buat byk keja. Semoga sis hepi2 saja ok, Allah maha pemurah & mengetahui segala terbaik utk kita. Cheer up!

u kena cari benda yg u suka buat. klu mkn, pi discover mknan yg best. klu exercise, pi exercise. supaya ur mind tak fikir benda tu. me myself 2x gugur. I distracted myself dgn join marathon, Muay Thai, everything yg I suka since I pjj dgn husband. I do not have anyone nearby, my own fmly pun far away.