Puasa (Hyperemesis+gastrik)

Hi mommies, pernah ad pengalamn berpuasa tetapi dlm keadaan gastrik? Bagaimana mommies semua laluinya smsa bulan puasa? Sy baru sahaja dpt puasa 3hr, selebihnya jadi muntah teruk & ad gastrik.. sy rasa sedikit terkilan krn bdn sy tidak mampu utk bertahan dgn puasa & perlu mkn dgn kerap.. #7weeks #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

awak jangan pulak rasa terkilan tak mampu nak berpuasa. awak kena ingat, awak ada kandungan yang perlu dijaga sebaiknya. lagi lagi untuk awal kehamilan, janin perlukan nutrien yang cukup daripada pemakanan ibu. jangan risau tau awak, puasa boleh diganti.

Dah knpa nak paksa puasa juga? Bnyak dah soalan mcm ni . Dah tau muntah teruk, dah tau gastrik knpa nak paksa diri? Islam bukannya kejam sngat pun smpai memaksa smua umatnya wajib berpuasa. Sis dah tau pregnant and ade kandungan kena jaga thn pandai2 la pikir.

1y ago

newbie ank first & xde pengalaman dr kkk² atas, sbb tu dia tanya mcm tu, kat sini kan dh ramai pro dan berpengalaman ☺️