Susu badan

Hi mommies, nk tnya, kalau kita asyik pump susu bdn, tp baby tk susu direct kt payudara kita dia guna susu botol tp pump susu bdn, adakah susu bdn akn drop? Sy nak thu sgt sbb sy bagi baby sy susu bdn pump tk direct. Puting sy bsr, lg pula mulut bby sy kecik, kwns aerola tu tk masuk dlm mulut dia tu susah dia nk hisap tu. #firstbaby #firstmom

2 Balas

masa 1st baby sy jadi epmom (exclusively pumping mom). disebabkan xde ilmu masa awal2 kelahiran baby. baby sy nipple confuse dn dia reject susu fm. dia minum susu bdn melalui botol. alhamdulillah dia dpt minum susu bdn sy smpi dia setahun 2bulan. stop bukan sebab susu badan xde tp pregnant 2nd baby. doctor advise soh stop susu bdn. usia baby awak? kalau jadi epmom, benda paling utama awak kena jaga adalah 1) jadual pam awak. pumping setiap 2@3jam sekali. satu sesi mengambil masa 15-20min. jangan gap terlampau lama. susu boleh cair dn makin berkurang. pumping ni including malam. min pump 8x sehari. max pump 12x sehari. 2) semasa mengepam boleh buat breast compression. selepas mengepam boleh buat urutan tangan marmet selama 2min. marmet ni dpt mengoptimakan pengeluaran susu badan dan dpt mengurangkan risiko terkena block duct atau bengkak susu. 3) minum air sekerapnya. setiap kali sebelom dan selepas pump pastikan awak minum air kosong. 4) mindset awak kena yakin susu sentiasa ada dn mencukupi utk baby awak. 5) elakkan stress. sentiasa positif. dapatkan support dr org sekeliling awak, terutamanya husband awak☺️

12mo ago

most wc☺️. nipple confuse ni baby yg reject nak directfeed. kita kenalkan dekat baby botol sejak awal kelahiran baby kita. kalau awak nak directfeed baby awak kena stop pumping dn kerapkan directfeed baby awak.