Air Kelapa

Hi Mommies, nk tnya boleh ke minum air kelapa masa 1st trimester? ada yg ckp tk boleh, bahaya. Ada jugak yg ckp boleh, lg bagus nanti baby keluar bersih. Got confused right now 🥴#firstbaby #pleasehelp

6 Balas

takde makanan halal semulajadi yg menyebabkan keguguran. jgn percaya pada mana2 mitos mngatakan x boleh minum air tu, x boleh mkn itu ini melainkan kalau mmg awk ada alahan terhadap mknn atau minuman tersebut. mknn yg takde nutrisi tu xpulak disalahkan ye huhu air kelapa (tanpa gula) kan berkhasiat, bantu mnyeimbangkan elektrolit dlm badan jika dehidrasi, lg satu, baby yg baru lahir semuanya bersih, dan suci. selaput yg tebal pada setengah bayi baru lahir tu merupakan pelembap kulit semulajadi utk baby supaya kulitnya terlindung, kulit bayi kan sensitif. sumber rujukan facebook Dr Imelda Balchin

2y ago

pengalaman org tua pun berdasarkan nasib bukan fakta..kebetulan mereka makan ini lepastu gugur, padahal mereka xtau gugur tu tetap akan terjadi walau ape yg mereka makan. mereka taktau dan tak boleh terangkan pun kenape ada org lain mkn tapi mereka x gugur, dan itulah yg dipegang oleh sesetengah mereka smpai skrg.org muda skrg dah tau kan..dah celik. byk dah doktor2 bagi pencerahan. xmcm zaman dulu. 😉

pada pendapat saya ,selagi makanan tu tidak tajam Dan berasid boleh je makan.saya pun first time mengandung juga 4 minggu pertama semua makanan saya google tahap risau dia😂😂..tapi sekarang dah 8 minggu saya fikir logik je..setiap yang kita makan tu semua untuk tumbesaran baby kita Dan kalau ikutkan kat Dunia takde dah makanan yang betul2 natural walaupun ayam kat pasar lain la klau bela ayam kat rumah.

2y ago

noted. thank you for the sharing ❤️

entahlah, ini pun salah satu isu yang takde penyudahannya. yang pasti, "keluar bersih" tu tak betul. saya minum jee, Alhamdulillah semuanya okay.

2y ago

alhamdulillah 🤲🏻

Boleh jer minum air kelapa, nak minum or makan apa2 masa hamil pun biarlah sederhana & tak berlebihan..

Sy minum je. Alhamdulillah sbb ad hari tu mkn muntah. Minum air kelapa lega.

2y ago

Yess betulll

Ada setegh org apa lagi org dulu dulu Kebnyakan mitos