Minta pendapat mommies!

Hi mommies, nak tnya anak sy 3+ week normal ke dia cepat trjaga. Tidur sejam dua then merengek. Bila bagi susu mcm tkknyg padahal dh naikkan oz dia. Risau plak kalau kerap dia myusu. Then susu fm apa yng okay bg dia knyg then cpt naikkan berat bdn dia? Susu badan tkbnyk, kesian dia #firstmom #ingintahu

1 Balas

Demand susu baby 3w sikit je jadi normal kalau susu masih tak banyak. Tp kalau nk banyakkan susu kena kerapkan bf baby barulah susu badan banyak. Sebab makin banyak hisapan baby, itu adalah signal kepada breast yg baby nk susu lagi banyak. Nanti breast pun akan keluarkan lagi banyak. Kalau breast takde hisapan sebab baby minum fm, sampai bila2 pun breast tak faham yg baby wants more sebab tiada hisapan. Kena faham konsep supply & demand. And, baby merengek bukan sebab nk susu sahaja, kena check benda2 lain juga. Susu fm ni lambat hadam so supposedly baby kenyang lama.