Kedudukan kepala baby

Hi mommies nak tanya, sy skrg dah 33w. Last scan 28w dr kata kepala baby dah dilaluan. Tp masa 30w nurse yg melawat rumah tu cek2 katanya breech. Skrg pun sy baby gerak dari pelbagai arah. Kdg serentak bergerak area tulang rusuk/bawah dada dan dibahagian tulang pelvis belah kanan. Kdg ada jugak rasa dia bergerak di area perut. Ada tak mommy2 yg tahu kalau mcm tu.. baby sebenarnya tgh dlm keadaan mcm mana ye.. tp start 28w tu lg sy dah start rasa ngilu dibahagian bawah sbb terasa bila baby streching dlm perut tu dia tolak sampai bawah#firstmom #pleasehelp

1 Balas

saya skrg 32 week...masa 31 week saya ada scan Dr cakap baby dah ikot laluan kepala kat bawah..saya rasa sis mcm saya sbb rasa kedudukan baby kdg tendang kat tulang rusuk dgn bawah dada..n kdg rasa ngilu kat bawah jugak..kdg rasa gerak kat bahagian perut tuu mungkin tangan or siku dia..sbb kedudukan baby dah sempit... insyaallah kedudukan baby dah ikot laluan tu..cuma kdg nurse check tu belum tentu betul..nak kepastian boleh pegi scan check ☺️☺️