Susu enfamama

Hi mommies. Nak tanya saya dah 7bulan.. saya sekarang tgh consume susu enfamama A+ .. dalam susu ni dah ada asid folic, zinc dan sebagainya … perlu ke saya makan ubat asid folic/zincofer lagi ? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #28minggu

2 Balas

Keperluan folic acid hanya 400mcg sehari. Cuba check dalam susu tu cukup tak 400mcg? Kalau cukup, dah tak perlu vitamin lain. Apa-apa pun, please consult with your gynae dulu ya. Macam saya, dah 29 weeks. Sejak masuk 13 weeks, doctor saya hanya bagi Ganilia dan Cardiprin sahaja. Ganilia tu dah complete semua vitamins termasuk folic acid, calcium, DHA, Iron, Vitamin C, EPA, Vitamin D3, Vitamin E and a few more vitamins. Cardiprin pulak ubat cair darah. Saya cuma makan tu je and doctor suruh makan Ganilia tu sampai umur baby 2 tahun jika saya planning nak breastfeed baby sampai 2 tahun. So saya dah takde makan vitamin tambahan lain dah.

ubt kk bg wajib mkn. sampai lps bersalin pon kne mkn folic acid lagi utk sembuhkan luka pulak.