Pemakanan Semasa Megandung

Hello mommies, nak tanya mcm mana korang rancang pemakanan time pregnant. Sy dh nak masuk w13 dan sy jadi semakin cpt lapar. Sy sarapan selalu jam 7am tapi hanya minum susu dan mkn biskut. Jam 9-10am mcm tu sy dh kelaparan dn lesu. Sblm puasa sy akan makan sikit jam 9, tpi d sbbkn puasa sy tahan diri dn makan jm 12pm. Sy jdi sngt lemah dn kerap muntah. Lps mkn jm 12pm, jm 3-4pm sy dh lapar balik. Sy bkrja jdi lps balik dri krja, jm 5 baru sy makan. Hb sy rendah dn slalu pening kepala. Sy jg kerap gastrik juga dan perut berangin. Ada tak tips utk jaga pemakanan atau jadual makan yg sy boleh ikut. #SeriusTanya #bantujawab #bantusharing #newmom #ingintahu

3 Balas

Sy time pregnant ni rasa lapar dia lain mcm, rasa nak pengsan, bergegar klo lambat makan. Jadi sy makan sebelum sy rasa lapar sangat. Sy makan sampai kenyang. Klo tak rasa kenyang lepas makan tu, mesti dtg gastrik. Tu la sy mkn sampai kenyang. Banyak makan real food. No junk food, Maggie dan air manis/sirap. Banyak sayur dan buah. Klo rasa lapar sikit terus makan.

Breakfast: roti telur dan susu atau oatmeal Snack: biskut/roti/yogurt/ dan air masak/air buah Lunch: terpulang tapi seeloknya berat dan byk protein Snack: seperti diatas, atau buah Dinner: makan berat Pastikan ada snacking antara makan berat utk elak perut cepat masuk angin

samala dengan saya 😌