kaedah merancang

hi mommies nak tanya, korang merancang cemana eh? saya first mom misi suruh cucuk depo tapi saya dengar kacau emosi, period tak stable, jadi gatal gatal terus takut sebab kak ipar dengan kawan dia kata cucuk kat sini memula tu gatal² sampai bengkak nak dekat 2 minggu jugak then period setahun tak datang. berat naik tu saya tak kisah sebab pas bersalin berat turun banyak macam before bersalin huhu misi paksa cucuk sebab masa pregnant ritu hb low and dia tak bagi rancang sendiri tapi benda tu atas kita jugakkan? cause misi cam paksa paksa suruh cucuk padahal saya taknak. if makan perancang apa yang okay ya? saya bf anak saya, anak dah 2 bulan. tolong saya mommies. thankyou yang sudi menjawab 😊 #bantujawab #SeriusTanya #firstmom #ingintahu

2 Balas

Ikut senang depo la. Pil nnti terlupa2 laa. Depo tu nnti blh set appointment selari dgn appointment ank. Misi suruh sbb yg ni plg senang kot. Tp tiap perancang ad pro cons dia. Sis try jela depo, penerimaan org lain2. If tk ok nnti blh consult doktor pulak mana yg better lg utk sis. Kita try and error la.

effect perancang ni sbnrnya berbeza pd bdn masing2. ada cucuk ok, ada cucuk xok, ada mkn ubt ok, ada mkn ubt xok..sbb namanya ubt hormon. klu merancang pkai pil, jgn sesekali skip mkn ubt. klu jenis lupa tu, elakkan lh. klu nak perancang yg mmg takkan ganggu hormon, pasang iucd, kat kk pun blh buat.