Appointment Kedua

Hi mommies, nak tanya, biasa check up kali kedua buat apa je? Ada scan lagi tak? #ingintahu #firstmom

8 Balas

Banyak yg ckap takda scan lagi. Tpi saya dulu scond appointment DR scan lagi. mungkin sbb sya bukak buku pink awal masa 7weeks. Jadi second appt masa 11wks DR kk scan lagi. Tapi pastu DR bagi lagi appointment next 2weeks dtg lagi utk scan, sbb baby tba2 besar 1minggu. sptutnya 11wks tapi ukur 12wks. depend dgn conditions mommy je kot masa tu nanti. Kalau DR rasa takda apa2 then akan scan lagi masa 18wks nanti kot. kalau risau boleh pgi klinik swasta utk scan hehe. sya buat mcm tu jugak.

2mo ago

huhu masa bukak buku pink tu adoii lama sungguh, pergi pagi balik tgahari. dok mnunggu saja 😅

terpulang klau doc ckp nti nak scan lg nk confirmkn due date ke next appt..tgok pd doc.. mcm sy isnin ni dah nak masuk 4x scan dekat kk.. sy 14weeks.. 1st scan gi kk nk confirmkn masa 6 or 7 weeks.. ad nmpk kntung n bby kecil lg tp doc suruh dtg lg 3 minggu utk scan lg.. lps tu bru boleh bt buku pink.. masa bt buku tu sy kena bt dkt kk lain..so scan lg.. isnin ni 22hb7 doc nk repeat scan nk confirmkn due date.. tu kalau dekat kk la.. tgok pd doc.juga.. sy tkde scan kat swasta lg

2mo ago

oh betul jugak, sbb period. takpe, janji baby besar dgn sihat

Kita 1st buat buku masa 9w..then 2nd appt 11wk kene minum air gula😅 kene amek darah before and after minum air gula.. then jumpa doctor..scan..so far baby bergerak molek..active..heartbeat semua okay..then 3rd appt after sebulan..august nnt dpt kk lagi..

2mo ago

ohh sbb ada history. nak buat mcm mna kan? klau awak tk terkena alhamdulillah. smoga dipermudahkan utk awak, amin 😁

next scan sy lg 2 mggu, nurse KK kata dia akan gne doppler sj dgr jantung bby. tapi sy combine dgn hospital, sbb high risk.. akan ada scan dgn pakar next week. Skg dah 16 w, moga semua baik2 sbb ada history miscarriage 2nd Trimester.

2mo ago

haha, tau takpe 😅 bila print out pun mmg kabur. kalau sec check kat kk takde scan, saya try scan dkat swasta pula. nk tngok baby pnya pmbesaran hehe.

not sure sbb saya pon bru second scan... first scan masa kandungan 12week and second scan plk masa kandungan 14week.. 25/7/24 ni ada temujanji doc lg.. tkpasti la akn scan lgi atau tak HAHAHA

2mo ago

awak punya appointment gap tak jauh ke? scan first 12 week, sec 14 week. excited kan part scan perut tu? haha

Depends pada tahap kesihatan mommy n baby. Pengalaman saya dulu anak sulung buat buku awal + baby kecik. Tapi 2nd baby Alhamdulillah ok follow rule kk macam biasa

2mo ago

faham, harap semuanya baik la utk saya nanti. sbb saya first mom, risau juga

Xde scan.. Scan hanya 4 kali sahaja.. Mase buka buku, 18w,28w dan 36w

2mo ago

oh hehe ingat boleh jadi masalah kalau scan bnyak bnyak 😁

depends pd situasi