Usia kandungan lari lebih 2 minggu

Hi mommies, nak tanya ada tak yang sama mcm saya bila repeat scan 2 minggu lagi kandungan lari jauh. Kira janin tu membesar kira2 4-5 hari dalam tempoh dua minggu tiap kali saya scan. 5x kali dah scan latest scan ni patutnya kandungan 9w6d (nak masuk 10w) tapi bila scan 6w5d, baby ada heartbeat semua okay je. Cuma lambat sangat janin nak membesar. Ikutkan edd saya 17/7/24 ni bila repeat scan je mesti lari jauh dan latest scan dah jadi 8/8/24 😒 Saya period irregular & ada pcos serta retroverted uterus. Cycle period 38-45 days tgk apps. Ada ke tips nak bagi besarkan janin? Ke memang normal usia kandungan baby lari dari first day last period walaupun baby okay? #pleasehelp #firstmom #bantusharing

Usia kandungan lari lebih 2 minggu
8 Balas

its normal sis. saya tiga kali repeat scan utk confirmkan due date sbb lari 3 mggu dari tarikh awal period. kalau ikut period, kndgn sy ptt dah 15 mggu, tp after few scan at last, dr confirm yg kandgn adalah 12 mggu, so lari 3 mggu. dr akan ttpkn kndgn brp mggu based on saiz kantung. cth hari ni scan saiz 5mggu, so just make sure, bila lepas dua mggu, repeat scan, saiz kntng is 7 mggu,mksudnya kantung membesar ikut tarikh first td.

Irregular period mmg tarikh lari sis sbb persenyawaan tu kita xtahu bila.. Mmg kalau irregular period doktor akan ikut scan utk tntukan edd bayi nnti.. Edd ni xtentu,nnti kalau dah besar edd akn berubah lg.. Jgn risau selagi heartbeat ada,janin sis okay dan xde bleeding.. Sis jgn stress dan jaga mkn..minum susu yg sesuai utk pregnancy dan mkn mknan yg berkhasiat utk tumbesaran janin sis..Doa yg baik2,InshaAllah baby xde apa2

Sy pun sepatutnya due 27/6/24, tapi bila scan baby kecil 2 minggu & edd sy 17/7/24. Dr pun ada ckp, normal kalau period irregular sbb kita xtahu baby tu bila disenyawakan. Sy mmg period irregular pun kadang sampai 3-4 bulan takdatang period. Hihi sis jgn risau tau. Selagi heartbeat baby cantik & takde bleeding takperlu sis risau.

ada dua kemungkinan sama ada normal atau baby tak cukup dapat nutrien. sebab saya pernah baby kecil 2 minggu kemudiannya turun. rupanya saya HB rendah, tak makan iron jadi baby tak cukup oksigen dan nutrien. nasihat saya, makan sihat2 pastikan hb cantik normal :)

if irregular period, mmg edd akn berubah based on size janin. selagi tak ada tanda2 weird discharge, xperlu risau

Saya pon sama kandungan lari 7 minggu . Bila scan tkde heartbeat kena scan balik lepas 2 minggu

mcm sy hritu normal

sis mcm mn skrg